Brezplačno izobraževanje in delavnica na temo managementa mestnih središč, Postojna

Brezplačno izobraževanje in delavnica na temo managementa mestnih središč, Postojna

13. 06. 2017

Datum: 20. junij 2017, ob 18. uri

Kraj: Knjižnica Bena Zupančiča Postojna (mansarda), Trg padlih borcev 5, Postojna

Občina Postojna v sodelovanju z Zavodom Koper Otok in Mestno občino Koper ter ob finančni podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Javne agencije SPIRIT Slovenija, vabi zainteresirane podjetnike, trgovce, gostince in druge deležnike, ki delujejo v mestnih središčih, na izobraževanje-delavnico na temo managementa mestnih središč.

Dogodek bo potekal v torek, 20. junija 2017, ob 18. uri v Knjižnici Bena Zupančiča Postojna (mansarda), Trg padlih borcev 5, Postojna.

Udeležba na dogodku je brezplačna.

Prijava: Zaradi omejenega števila mest je potrebna prijava na e-naslov: anita.kranjc@postojna.si do 16. 6. 2016.

Spremenjene potrošniške navade in porast nakupovalnih centrov so v številnih mestnih središčih povzročile zaton trgovske in drugih dejavnosti. Prazni poslovni prostori in upad obiska lokalnih prebivalcev predstavljajo izziv za marsikateri kraj, a ta problematika ni omejena le na Slovenijo. V Evropi se je iz praktičnih potreb razvil pristop TCM (Town Centre Management), ki temelji na sodelovanju javnega in zasebnega sektorja oziroma mest in mestnih podjetnikov, za oživljanje mestnih središč. Ravno povezovanje manjših ponudnikov ob podpori občinskih uprav ponuja možno rešitev, ki strmi k privabljanju več obiskovalcev in novih trgovin v mestna jedra.

 

Model sodelovanja TCM oziroma management mestnih središč se izvaja tudi v Sloveniji, kjer je primer dobre prakse oživljanje mestnega jedra v Kopru. Iz sodelovanja z mestnimi trgovci, ki se je pričelo že leta 2011, se je razvil Zavod Koper Otok, ki danes združuje preko 55 večinoma manjših trgovin in lokalov. Povezani koprski ponudniki v partnerstvu z občino organizirajo posebne prireditve, izdajajo skupne brošure ter izvajajo številne projekte z namenom oživitve starih mestnih ulic.

 

Potencial pristopa TCM za oživljanje mestnih jeder je prepoznala tudi država, ki želi lokalno dobro prakso prenesti na nacionalni nivo. Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bosta v letu 2017 financirala nadaljevanje projekta spodbujanja in širitve takega modela tudi po drugih krajih v Sloveniji. V okviru projekta bo Zavod Koper Otok prenašal dobro prakso in izkušnje v druge kraje na šestih posebnih izobraževanjih in delavnicah, namenjenim ponudnikom iz mestnih središč in predstavnikom občinskih uprav.

 

»Aktivnost je financirana s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije«

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj