Poljska je privlačna za tuje investitorje

Poljska je privlačna za tuje investitorje

09. 05. 2017

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 5. 4. 2017, Avtor: Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy

Raziskava, izvedena s strani PAIiIZ, Grant Thornton in HSBC banke, razkriva, da bi se 97% vprašanih tujih investitorjev na Poljskem ponovno odločilo investirati na Poljskem.

PAIiIZ, Grant Thornton in HSBC banka ugotavljajo, da investicijska klima na Poljskem še nikoli ni bila tako ugodna. Letošnji rezultat je namreč najboljši v zadnjih desetih letih, odkar izhaja ''Poročilo o investicijski klimi''. Poleg tega pa kar 2/5 investitorjev opredeljuje ''Načrte odgovornega razvoja'' kot novo poslovno priložnost na Poljskem.

Trenutno izvajajo celovit sistem investicijske politike na Poljskem, kar bo bistveno izboljšalo investicijske storitve in povečalo investicijsko privlačnost države. Od zdaj naprej bo tujim investitorjem na voljo širok nabor instrumentov in finančnih svetovanj, zbranih v okviru poljskega razvojnega sklada. Prav tako pa razvijajo tudi orodja za podjetnike, s pomočjo katerih bodo povezani v ustavo poslovanja.

Raziskava je pokazala, da so največje prednosti investiranja na Poljskem velikost trga, ekonomska stabilnost in visoko kakovostni človeški kapital. Vlagatelji cenijo poljske delavce, njihov pristop, učinkovitost in izobraženost. Prav tako pa se vlagatelji odločijo za poljski trg zaradi dostopa do surovin, kakovostnih zemljišč in hitro razvijajoče se infrastrukture.

Politične spremembe niso vplivale na odnos tujih investitorjev do naložbenega ozračja v državi, pravijo avtorji raziskave. Aktivnosti vlagateljev se odražajo v visokem deležu ponovnih naložb in ustvarjanju novih delovnih mest, kar dokazuje, da je Poljska investicijska ponudba dobra in kakovostna. Zadovoljstvo investitorjev se kaže tudi v sodelovanju z zaposlenimi, podizvajalci, lokalno oblastjo, javnimi institucijami in univerzami.

Poročilo opredeljuje tudi izzive, s katerimi se soočajo vlagatelji v državi. Med njimi so: visoka nestanovitnost, negotovost poljske zakonodaje in nizka učinkovitost gospodarskih sodišč. Prav tako je potrebno izboljšati postopke, povezane s pridobitvijo dovoljenj in koncesij, kakor tudi davčni sistem in birokracijo.

Anketirani vlagatelji so z ocenami od 1 do 5, ocenili zadovoljstvo z investicijsko klimo na Poljskem. Raziskava je pokazala, da so najbolj zadovoljni v Belgiji (4,2 točki) in v Avstriji ter Franciji (vsaka po 4 točke). Kljub temu, da so Danska (3,25 točke), Irska in Švica (vsaka po 3,3 točke) dale Poljski nekoliko nižjo oceno, je mogoče govoriti o ugodnih investicijskih pogojih v državi.

Poročilo je bilo objavljeno na podlagi raziskave, izvedene med 12. oktobrom in 4. novembrom 2016, v kateri so sodelovala 103 podjetja, ki poslujejo s tujim kapitalom na Poljskem.   

Vir: PAIiIZ

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj