Začenja se deseti krog tekmovanja Start:up Slovenija - Napoved novega kroga financiranja P2, SK75 ter SK200!

Začenja se deseti krog tekmovanja Start:up Slovenija - Napoved novega kroga financiranja P2, SK75 ter SK200!

07. 03. 2017

Vir in informacije: Slovenski podjetniški sklad, 1. 3. 2017, www.podjetniskisklad.si

Že šesti investicijski krog SK75 in SK200 Slovenskega podjetniškega sklada ter deseto izvedbo tekmovanja Start:up Slovenija s P2 bodo tudi letos pomladi podrobno predstavili na Forumu 100% startup.

Ta bo na sporedu v torek, 14. marca 2017, v Tehnološkem parku Ljubljana, ob tem pa bodo tudi letos izpeljali serijo devetih ”roadshow” dogodkov, ki se bodo od 9. do 17. marca zvrstili v  Celju, Velenju, Kranju, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Kopru, Dravogradu in Novem mestu. Priporočajo, da si v koledarju označite tudi rok za prijavo v pred-selekcijske postopke za tekmovanje Start:up Slovenija s P2 in pridobitev investicij SK75 ter SK200, to je 22. marec 2017!

Zavidljivi rezultati v zadnjih treh letih

Produkti Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) za financiranje inovativnih startupov s potencialom globalne rasti, to so zagonska spodbuda P2, konvertibilno posojilo SK75 v višini 75.000 € in javna lastniška investicija SK200 v višini 200.000 €, skupaj s pospeševalniškimi programi so v zadnjih treh letih dosegli zavidljive rezultate. Ti se poleg številnih primerov dobrih praks in odmevnih dosežkov startupov, ki jih lahko redno spremljate na spletnih straneh startup.si in podjetniskisklad.si, kažejo tudi v tem, da so startupi prek SK75 in SK200 od SPS pridobili skupaj za 5,4 milijona € investicij, sami pa so zraven dodatno pritegnili še za 2,6 mio € naložb neodvisnih zasebnih vlagateljev, kar predstavlja dobrih 47 % zneska, ki ga je v startupe investiral SPS.

Zagonske spodbude za 124 startupov

Subvencija oz. zagonska pobuda P2 je namenjena startupom v fazi iskanja rešitve za identificiran problem na trgu oziroma razvoju prototipa in testiranju trga. V zadnjih treh letih je SPS z zagonsko spodbudo P2, ki znaša do 54.000 € na podjetje, podprl že 124 podjetij, ki so skupaj prejela dobrih 6,7 milijonov €.

Povezava med P2 in tekmovanjem

P2 je že tradicionalno povezan s tekmovanjem Start:up Slovenija, v katerem med prijavljenimi startupi, ki se potegujejo za P2, izberejo najboljše in jih kot ”young challengers” uvrstijo med finaliste za ugledno nagrado Slovenski startup leta, ki jo bodo letos že desetič zapored podelili na PODIM-u, največji startup konferenci v Alpe-Adria regiji, ki bo 10. in 11. maja potekala v Mariboru.

S tekmovanjem do 35 točk za P2 razpis

Sicer pa udeleženci tekmovanja Start:up Slovenija v procesu pred-selekcije, ki se konča z nastopom na DEMO dnevu, pridobijo do 35 točk, ki se upoštevajo pri prijavi na razpis P2. Pazite pa tudi na razpisne pogoje! Na tekmovanje Start:up Slovenija oziroma na razpis P2 se namreč lahko prijavijo le startup podjetja, ki so ustanovljena med 1. 1. 2016 in 15. 3. 2017. Več informacij in vse pogoje sodelovanja najdete na www.startup.si/sl-si/programi/tekmovanje-startup-s-p2/o-tekmovanju.

SK75 prejelo že 51 startup podjetij

Investicija SK75 s pospeševalniškim programov je namenjena startupom za dokončanje faze ”product-market fit”, ki naložbo porabijo za plasiranje produkta na trg in pridobivanje kupcev. V zadnjih treh letih jo je (skupaj z naložbami SK50 iz jesenskega 2014 investicijskega kroga) prejelo 51 inovativnih startupov, ki so skupaj prejela 3,4 milijona € sredstev SPS, sama pa zraven dodatno pritegnila še dobrih 1,5 mio € naložb neodvisnih zasebnih vlagateljev. Več informacij in vse pogoje sodelovanja najdete na www.startup.si/sl-si/programi/tekmovanje-startup-s-p2/o-tekmovanju.

Z SK200 je SPS podprl 10 hitro rastočih startup podjetij

Javno lastniško investicijo SK200 in pripadajoč pospeševalniški program je namenja startupom za financiranje pričetka hitre rasti na globalnih trgih in profesionalizacijo podjetja. Do zdaj jo je prejelo 10 podjetij, katerim je sklad namenil skupaj 2 mio € sredstev, podjetniki pa so zraven dodatno pritegnili že za dober milijon € naložb neodvisnih zasebnih vlagateljev. Več informacij in vse pogoje sodelovanja najdete na http://www.startup.si/sl-si/programi/tekmovanje-startup-s-p2/o-tekmovanju.

Vozni red letošnjih ”roadshow” dogodkov

Serijo devetih ”roadshow” dogodkov po vsej Sloveniji bodo od 9. do 17. marca izpeljali po naslednjem voznem redu:

Podrobno o financiranju SPS in pri zasebnih vlagateljih

Na roadshow dogodkih bodo udeleženci podrobno spoznali vse produkte SPS za start-upe v letu 2017, in sicer P2, ki se financira iz sredstev evropske kohezijske politike (EKP 2014 – 2020) ter obe lastniški investiciji SK75 in SK200. Prav tako bosta predstavljena produkta P2R - spodbuda za zagon podjetij v problemskih regijah in P2L - spodbude za rast podjetij na področju rabe lesa. Podrobno bodo predstavili tudi potek in pogoje za sodelovanje v tekmovanju Start:up Slovenija. Posebno pozornost pa bodo namenili tudi pridobivanju zasebnih investicij pri poslovnih angelih, skladih tveganega kapitala ali korporativnih vlagateljih, kot so Kolektor, Iskratel, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav ali Pošta Slovenije.

Forumu 100% start:up kot osrednji dogodek

Osrednji dogodek, s katerim bodo odprli letošnje tekmovanje Start:up Slovenija s P2 in pomladni investicijski krog za SK75 in SK200, pa bo Forum 100% start:up, ki bo v Tehnološkem parku Ljubljana na sporedu v torek, 14. marca. Na Forumu bodo udeležencem prenesli vse najpomembnejše izkušnje, ki so jih pridobili v zadnjih treh letih, v katerih je investicije SK pridobilo skupaj 61 podjetij.

Zajeli bodo tudi izkušnje in dobre prakse udeležencev tekmovanja Start:up Slovenija, ki se ga je do zdaj udeležilo 661 startupov. Predvsem pa bodo udeležencem zagotovili izčrpne informacije o tem, kateri produkt - P2, P2R, P2L, SK75 ali SK200 je glede na razvojno fazo podjetja oz. produkta in ekipe najbolj primeren zanje.

Udeležba na dogodku Forum 100% start:up je brezplačna, prijava pa je obvezna! Udeležba je možna do zapolnitve prostih mest.

Povezave za več informacij in natančen opis produktov

Več informacij in natančen opis produktov SPS za leto 2017 najdete na spletni strani SPS oz. naslednjih povezavah:

  • P2 - predvidena objava razpisa: 17.3.2017
  • P2R - predvidena objava razpisa: jesen 2017
  • P2L - predvidena objava razpisa: marec 2017
  • SK 75 - predvidena objava razpisa: marec 2017
  • SK 200 - predvidena objava razpisa: marec 2017
Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj