Bi želeli s 1. 1. 2017 imeti registrirano podjetje? To lahko uredite vnaprej, že zdaj!

Bi želeli s 1. 1. 2017 imeti registrirano podjetje? To lahko uredite vnaprej, že zdaj!

28. 11. 2016

Vir in informacije: Data d.o.o., 14. 11. 2016, http://data.si/, Avtor: Monika Kern

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen.

Bliža se konec leta in s tem se pri bodočih podjetnikih večkrat pojavi vprašanje oziroma predvsem želja, da bi imeli registrirano podjetje s prvim dnem novega leta. To je seveda možno, vendar je to treba urediti prej. To velja za s. p., medtem ko za d. o. o. predvidenega datuma registracije podjetja ne moremo 100 odstotno garantirati, saj je datum ustanovitve d. o. o. odvisen od odločitve registrskega sodišča.

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja.

Pred začetkom postopka ustanovitve podjetja se morate odločiti, kakšno organizacijsko obliko boste uporabljali pri poslovanju. Preverite razlike v odgovornostih in stroški med s. p. in d. o. o. ter kdaj lahko odprete popoldanski s. p.

Datum vpisa: vplivate lahko le na datum vpisa s. p.

Če ustanavljate s. p., lahko predlagate datum, ko želite biti vpisani v Poslovni register Slovenije (PRS). Datum vpisa lahko predlagate za en dan vnaprej in največ tri mesece vnaprej. S. p. si dan registracije podjetja tako lahko ureja popolnoma sam in glede na svoje želje.

Pri ustanovitvi družbe pa datuma vpisa ne morete predlagati. Referenti VEM po elektronski poti pošljejo vso podpisano dokumentacijo (Akt o ustanovitvi/Družbeno pogodbo, Sklep o imenovanju zastopnikov in Sklep o določitvi poslovnega naslova) na registrsko sodišče. Če je z vlogo vse v redu, je podjetje registrirano v približno 7 dneh.

Kaj še morate vedeti ob ustanovitvi podjetja?

Ob dejstvu, da boste imeli v prihodnosti registrirano podjetje, pa mora vsak bodoči podjetnik razmisliti in se dobro odločiti tudi o naslednjih temah:

Več

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj