Ponovno odprtje veleposlaništva v Teheranu

Ponovno odprtje veleposlaništva v Teheranu

22. 11. 2016

Vir in informacije: Dnevnik, 19. 11. 2016, www.dnevnik.si, Avtor: Katja Svenšek

Slovenska podjetja po posle v Iran

Ponovno odprtje veleposlaništva v Teheranu (22. novembra 2016) bo spremljala tudi močna gospodarska delegacija. Podjetja, ki bodo že podpisovala pogodbe, si od 80-milijonskega trga po odpravi sankcij veliko obetajo.

Iranska podjetja želijo pogosto plačevati v iranski valuti, a težava jo je konvertirati. Zaradi sumov glede financiranja terorizma in pranja denarja sta pri poslovanju z Iranom največji težavi prav financiranje in medbančno poslovanje.

V državi z 80 milijoni prebivalcev iščejo svojo priložnost po odpravi sankcij zaradi jedrskega programa tudi slovenska podjetja, politika pa jim bo do novih poslov skušala pomagati s ponovnim odprtjem veleposlaništva v Teheranu. V že drugi gospodarski delegaciji v Iran letos bo več kot 50 gospodarstvenikov, v politični pa bosta poleg predsednika države Boruta Pahorja, ki se bo srečal z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, še zunanji minister Karl Erjavec in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Financiranje ostaja težava

Iranci so finančno podhranjeni in eden od pogojev za pridobitev posla je, da zagotoviš financiranje. Iranska podjetja želijo pogosto plačevati v iranski valuti, a težava jo je konvertirati.

Blagovna menjava izrazito v prid Sloveniji

Predstavniki Slovenije in Irana bodo v okviru obiska podpisali sporazum o gospodarskem sodelovanju ter še memoranduma o sodelovanju na področju komunikacij in informacijskih tehnologij ter o znanstvenem sodelovanju na področju raziskovalne dejavnosti.

Po podatkih Gospodarske zbornice Slovenije blagovna menjava med Slovenijo in Iranom po odpravi sankcij opazno raste. Lani je dosegla 28 milijonov evrov, letos pa je pričakovati njeno 50-odstotno povečanje. Slovenija dosega pri tem s 27 milijoni evrov izvoza izrazit presežek. Najbolj zastopane blagovne skupine pri izvozu v Iran so zdravila, stroji in motorji, papir in električna oprema, medtem ko na uvozni strani prevladujejo sadje, kemični izdelki, električna oprema in merilni instrumenti.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj