Finančna uprava svari pred lažnimi davčnimi inšpektorji

Finančna uprava svari pred lažnimi davčnimi inšpektorji

15. 11. 2016

Objavljeno: STA, 9. 11. 2016, www.sta.si

Finančna uprava RS (Furs) je v zadnjih dneh zaznala kar dva poskusa goljufive poslovne prakse. V prvem neko podjetje davčnim dolžnikom pošilja zavajajoče ponudbe za razrešitev njihovega položaja, v drugem pa lažni uslužbenci Fursa za plačilo v gotovini obljubljajo visoke denarne zneske.

Podjetje iz Ljubljane davčnim dolžnikom, ki so javno objavljeni na straneh Fursa, pošilja po pošti ponudbe, v katerih jim za vnaprejšnje plačilo 100 evrov obljublja ustavitev izvršbe. Pri tem jim ponuja pripravo ugovora zoper državo kot upnika in nadalje navaja, da naj bi država ne mogla biti upnik na podlagi zakona. Ugovor naj bi lahko napisalo tudi, če je rok zanj že potekel.

A kot opozarjajo na Fursu, v skladu z zakonom o davčnem postopku velja, da vložena pritožba zoper sklep o izvršbi ne zadrži izvršitve. Še posebej to velja v primeru, če je rok za pritožbo že potekel.

Po oceni Fursa gre za zavajanje zavezancev in poskus goljufije. Zato zavezance, ki so tovrstne ponudbe prejeli, opozarjajo, naj bodo zelo previdni in naj ne nasedajo zavajajočim obljubam.

Na Fursu so bili obveščeni tudi o sumljivih klicih, ki jih prejemajo zavezanci. Klicatelji se predstavljajo kot zaposleni na davčni upravi ter zavezancem za vnaprejšnje plačilo določenega zneska, ki naj bi bil davek, obljubljajo naknadno kar 10-krat večji znesek. Po ta začetni denar pa želijo priti kar k zavezancem domov.

Gre za eno od oblik telefonskih prevar, kjer goljufi obljubljajo visoke zneske denarja, do katerih naj bi zavezanci prišli le, če vnaprej plačajo določen znesek ali posredujejo svoje bančne podatke, pravijo na Fursu in zavezance tudi v tem primeru opozarjajo, naj bodo previdni in ne nasedajo lažnim obljubam o visokih dobičkih.

Vse omenjene informacije in dokazila bodo posredovali v reševanje in ukrepanje pristojnim organom.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj