9 nasvetov za poslovanje na slovaškem trgu

9 nasvetov za poslovanje na slovaškem trgu

18. 10. 2016

Vir in informacije: http://izvozniki.finance.si/, 4. 10. 2016, Avtor: Mateja Bertoncelj

Slovenski izvoz na Slovaško raste; v petih letih se je povečal kar za 101 odstotek.

1. Skrbno izberite lokacijo na trgu, kamor želite vstopiti. Najbogatejša je dolina, ki vodi od Bratislave proti Zilni. Tam so vsi avtomobilisti, njene najbolj razvite panoge so še metalurška, strojna, elektrotehnična, kemična, farmacevtska, lesna in živilska. Vzhod države, ki je že tako manj razvit in slabo povezan z glavnim mestom Bratislavo, je zelo prizadel še rusko-ukrajinski spor. Ta je tudi upočasnil gospodarsko rast.

2. Najlaže je nastopiti z lokalnim partnerjem. Najemnine so visoke, zato je dobro, da ima vaš partner lastne prostore.

3. Vsaj ključne stavke je treba znati povedati v slovaščini. Vodstvo podjetij zna angleško, njihovi uslužbenci, s katerimi boste delali, pa ne. V panogah, kjer je veliko konkurence, pa je zanje slovaščine obvezno. Če delate tranzitne posle iz Slovenije, angleščina zadošča.

4. Osebni stiki so zelo pomembni, a zaradi skupnih slovanskih korenin jih ni težko vzpostaviti. Je pa zato treba poznati tudi lokalne teme, ki zadevajo šport, hrano, dogodke in politiko.

5. Elektronska pošta je zgolj orodje za nekatere operativne aktivnosti. Za pridobitev in ohranitev kupcev pa je treba z njimi preživeti čas in opraviti več sestankov ter tudi manj formalnih druženj.

6. Zavarovanje plačil je priporočljivo, tam poslujejo vse večje zavarovalne družbe.Povprečni plačilni roki so od 45 do 60 dni.

7. Tu so navzoči skoraj vsi globalni igralci. Prek Slovaške z dobrim izdelkom za primerno ceno lahko navežete stike tudi za druge posle. Je pa treba biti potrpežljiv, saj so odločevalci zanje pogosto zunaj Slovaške in zato za vstop porabite več časa.

8. Za prodajo na debelo v nekaterih panogah, kot je pohištvena, ni več prostora.

9. Davčna uprava je načeloma prijazna do podjetnikov, prav tako so jim naklonjene lokalne oblasti. Slovaška je del EU in lokalne posebnosti niso velike. V večjih mestih pa se vam politika posveti glede na velikost naložbe.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj