Zahtevek za refundacijo boleznine jeseni tudi na portalu e-VEM

Zahtevek za refundacijo boleznine jeseni tudi na portalu e-VEM

02. 08. 2016

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Računovodski servis Zeus d.o.o., 22. 7. 2016, www.racunovodski-servis-zeus.si, Avtor: Daša Lipičnik Škalič, Računovodski servis Zeus d.o.o.

S 1. oktobrom 2016 bo začel veljati pravilnik o oddaji vlog v sistem e-VEM. V ta sistem se bo vključilo oddajanje vlog oziroma zahtevkov za refundacijo boleznine. Preprosteje povedano, gre za oddajo zahtevkov delodajalcev za izplačilo nadomestila plače, ko je delavec zaradi bolniškega staleža odsoten z dela. Izplačilo se izvede v breme zdravstvenega zavarovanje.

Pravilnik o oddaji teh vlog nudi malo informacij; v njem je namreč navedeno le, da se bodo te vloge oddajale prek oddaljenega dostopa do sistema e-VEM in da jih bo oddajal delodajalec.

Dodatna pojasnila Zavoda za zdravstveno zavarovanje:

  • Uvedba vlaganja refundacijskih zahtevkov za nadomestila prek sistema e-VEM je predvidena s 1. oktobrom 2016.
  • Navedeno elektronsko vlaganje zahtevkov je zaenkrat prostovoljno, torej je le ena izmed možnosti. Zaenkrat lahko izbirate, ali boste koristili e-VEM (ali vmesnik) ali pa boste vlagali zahtevke po pošti.
  • Prek e-VEM-a bo zaenkrat omogočeno le vlaganje refundacijskih zahtevkov za zaposlene pri delodajalcu, ne pa tudi za samostojne zavezance same. Za samostojnega podjetnika to pomeni, da bo za svoje zaposlene lahko oddajal refundacijske zahtevke prek portala eVEM, sam zase pa ne - sam zase bo to urejal po običajni poti (na Zavod bo torej poslal bolniški list, ki ga na hrbtni strani izpolni FURS).

Na e-Vem točki se ti zahtevki ne bodo mogli oddajati. Jih bodo pa na e-VEM portalu elektronsko lahko oddajali direktorji podjetij, ki imajo veljavno digitalno potrdilo, ali pa pooblaščena oseba v podjetju, ki jo je direktor podjetja pooblastil. Seveda mora tudi ta oseba imeti veljavno kvalificirano digitalno potrdilo.
Refundacijski zahtevki se bodo od oktobra dalje lahko vlagali:

  • na portalu e-VEM. Ta opcija bo izvedljiva od 1. oktobra dalje.
  • prek vmesnika, ki omogoča zapis podatkov iz uporabnikovega sistema plač na Zahtevek za refundacijo in njegovo pošiljanje prek e-VEM na ZZZS. Vmesnik bo na voljo kasneje kot oddaja vlog prek portala eVEM.
  • po pošti, kot običajno.
Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj