Spletna prodaja izdelkov v tujino in DDV

Spletna prodaja izdelkov v tujino in DDV

19. 07. 2016

2 0
Koristnost članka
2 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Računovodski servis Zeus d.o.o., 13. 7. 2016, www.racunovodski-servis-zeus.si

Prodaja izdelkov v EU

V tem prispevku se osredotočamo na način spletne prodaje, ko tuj kupec blago naroči po spletu ali telefonu (ali kakorkoli drugače), prodajalec pa ga dostavi v državo kupca - kot primer kupa vzemimo kupca iz Avstrije, članice EU. Spodaj navedena pravila veljajo takrat, ko prodajalec blago skladišči v Sloveniji, oziroma ga odpošlje iz Slovenije v tujino.

Slovensko podjetje, ki prodaja izdelke prek spletne trgovine, lahko prodajo izdelkov opravlja tudi izven Slovenije - na primer v Avstrijo. Obstajajo razlike pri obračunu DDV, odvisno od tega, kdo je končni kupec:

  • Če je slovensko podjetje zavezano za obračun in plačilo DDV v Sloveniji, potem pri prodaji blaga podjetju iz Avstrije, prav tako zavezanemu za DDV, ne obračuna DDV-ja.
  • Če slovensko podjetje (zavezanec za slovenski DDV) proda blago fizični osebi v Avstriji, potem obračuna slovenski DDV. Enako velja, če je končni kupec avstrijsko podjetje, ki ni zavezano za DDV.

Zgodba se spremeni, ko slovensko podjetje preseže letni promet, ki ga je določila Avstrija kot prag za vključitev v sistem DDV. Ta znesek je 35.000 EUR, kar pomeni: ko slovensko podjetje v roku 12 mesecev v Avstrijo proda blago v vrednosti 35.000 EUR ali več, se mora v Avstriji registrirati za avstrijski DDV. Pri prodaji blaga v Avstrijo ga mora tudi obračunati in plačati.

Države članice EU imajo različno določene zneske, ki predstavljajo prag za vključitev v DDV sistem. Tukaj so nekatere izmed njih:

  • Nemčija, Francija, Nizozemska: 100.000 EUR
  • Avstrija, Španija, Belgija: 35.000 EUR

Prodaja izdelkov izven EU

Podjetje, ki proda blago stranki izven EU, ne obračuna DDV. Še vedno lahko odbije DDV, ki ga je plačalo ob nabavi blaga oziroma storitev, povezanih s to prodajo.

Primeri prodaje izdelkov v tujino se razlikujejo med seboj. Posebno poglavje predstavlja prodaja izdelkov prek Amazon-a, ki zahteva poglobljen vpogled in specialistično svetovanje.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj