Nas čaka novi evropski davek?

Nas čaka novi evropski davek?

17. 08. 2010

Objavljeno: Finance, 10.8.2010, www.finance.si, Albina Kenda

V pogajanjih o reformi proračuna EU bodo članice EU, tudi Slovenija, med drugim presojale predloge za nove evropske dajatve

Tudi v EU bo jesen vroča: začenjajo se pogajanja o reformi evropskega proračuna. Evropska komisija bo septembra predložila tako imenovani pregled proračuna, ki bo poleg predlogov za reformo porabe evropskih sredstev vseboval tudi predlog za morebitne nove vire za proračun EU.

Članice EU, med njimi Slovenija, bi morale že v letih 2008 in 2009 začeti pogajanja o reformi evropskega proračuna. Zamuda je nastala zaradi zapletov pri sprejemanju lizbonske pogodbe, zatem pa se je EU posvečala premagovanju finančno-gospodarske krize. Komisar za proračun Janusz Lewandowski pa bo septembra članicam vendar predložil pregled proračuna.

Možnih novih evropskih dajatev je več

Ta dokument bo kot podlaga za pogajanja vseboval tudi predloge za morebitne nove davke oziroma vire za proračun EU. Možni predlogi so dajatev na letalski promet, davek na finančne transakcije, prihodki od trgovanja z emisijskimi kuponi. Predlog bo čim bolj vključeval želje članic po zmanjšanju zdajšnjih virov (prispevka v proračun EU na podlagi bruto nacionalnega dohodka BND), pri čemer bi zmanjšanje nadomestili z novim virom.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj