Kako podjetnik sam plača akontacijo dohodnine?

Kako podjetnik sam plača akontacijo dohodnine?

08. 03. 2016

5 0
Koristnost članka
5 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Zavod mladi podjetnik, 5. 3. 2016, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Nejc Setnikar

Podjetnik lahko sam plača akontacijo dohodnine po Univerzalnem plačilnem nalogu (UPN), preko sistema eDavki pa odda obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD). Več o tem kdaj, koliko in kako lahko to stori, si preberite v nadaljevanju.

Na podlagi davčnega obračuna (ali napovedi o predvideni davčni osnovi za podjetnike v prvem letu poslovanja) se določi akontacija dohodnine, ki se v tekočem davčnem letu plačuje bodisi v mesečnih obrokih (če znesek akontacije v davčnem obračunu preseže 400 evrov) ali v trimesečnih obrokih (če znesek akontacije ne preseže 400 evrov). Akontacija se plačuje do 10. dne prihodnjega meseca (npr. za mesec januar do 10. februarja oziroma v primeru trimesečnih obrokov za obdobje januar – marec do 10. aprila).

Akontacija dohodnine se plačuje na PDP proračun države SI56 0110 0888 1000 030, pri čemer je potrebno uporabiti referenco SI19 vaša davčna številka-40002.

Davčni obračun

Podjetnik, ki ugotavlja davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti, izračunava akontacijo dohodnine sam v davčnem obračunu, ki ga mora predložiti davčnemu organu najkasneje do 31. marca tekočega leta za preteklo leto.

Dohodninsko lestvico si lahko pogledate v članku Obdavčitev s.p.

V davčnem obračunu lahko podjetnik uveljavlja tudi davčne olajšave:

  • olajšavo za zavezanca invalida,
  • olajšavo za vlaganja v raziskave in razvoj,
  • olajšavo za zaposlovanje,
  • olajšavo za zaposlovanje invalidov,
  • olajšavo za izvajanje praktičnega dela v strokovnem izobraževanju,
  • olajšavo za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje,
  • olajšavo za donacije,
  • olajšavo za investiranje.

Ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov

Pri izračunu akontacije dohodnine se upoštevajo stopnje dohodnine iz dohodninske lestvice, podjetnik pa lahko upošteva tudi splošno olajšavo, dodatno splošno olajšavo in posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane. Olajšavi lahko upošteva pod pogojem, da jim za posamezno davčno leto te olajšave niso bile upoštevane pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, ki ga izplača glavni delodajalec, ali je bilo na ta način upoštevanih manj kot 5/12 teh olajšav.

Pri podjetniku, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov, je davčna osnova dobiček, ki se ugotovi tako, da se od prihodkov, ustvarjenih v koledarskem letu, odštejejo odhodki (stroški).

Podjetnik, ki začne opravljati dejavnost, sam izračuna predhodno akontacijo v znesku glede na višino predvidene davčne osnove davčnega leta, za katero se plačuje predhodna akontacija. Obrazložen izračun predvidene davčne osnove, višino predhodne akontacije ter obrokov predhodne akontacije predloži davčnemu organu v 8 dneh od vpisa v primarni register oziroma ob predložitvi prijave za vpis v davčni register.

Ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov

Ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov pomeni poenostavljen način ugotavljanja davčne osnove, saj podjetniku ni treba voditi evidenc o odhodkih oziroma stroških, ki jih ima pri poslovanju.

Podjetnik, ki na novo začne z opravljanjem dejavnosti, opravi priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov za prvo davčno leto opravljanja dejavnosti hkrati ob predložitvi prijave za vpis v davčni register v osmih dneh od vpisa v primarni register oziroma od vpisa v uradno evidenco organa.

Več o t. i. normirancih v članku S.p. z normiranimi stroški

Podjetnik, ki pa že opravlja dejavnost, lahko ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, če takšen način ugotavljanja davčne osnove priglasi davčnemu organu in če njegovi prihodki iz dejavnosti, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, v davčnem letu pred tem davčnim letom, ne presegajo 100.000 evrov.

Podjetnik ugotovi davčno osnovo na način, da od ustvarjenih prihodkov odšteje normirane odhode v višini 80 % ustvarjenih prihodkov. Pri ugotavljanju davčne osnove upošteva prihodke in odhodke ob njihovem nastanku. Dohodnina od dohodka iz dejavnosti se odmeri po 20 % davčni stopnji in se šteje kot dokončen davek.

Podjetnik, ki računa davčno osnovo z upoštevanjem normiranih dohodkov, pri izračunu dohodnine ne more uveljavljati davčnih olajšav.

Podjetnik lahko akontacijo dohodnine plača po Univerzalnem plačilnem nalogu – UPN. Preko sistema eDavki pa podjetnik odda obrazec Obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD).

Preberite tudi: Kako je sestavljena plača?

Plačilo akontacije dohodnine po UPN

Akontacija dohodnine se plačuje na transakcijski račun: SI56011008881000030, pri čemer je potrebno uporabiti referenco: SI19 vaša davčna številka-40002. Za kodo namena se uporabi kratico TAXS, namen plačila pa je AKONTACIJA DOHODNINE.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj