Kakšna je dodana vrednost podjetniških inkubatorjev?

Kakšna je dodana vrednost podjetniških inkubatorjev?

16. 02. 2016

Vir in informacije: http://www.siol.net/, 10. 2. 2016, Avtor: David Kos

V Sloveniji je registriranih 19 podjetniških inkubatorjev in dva tehnološka parka. Ali jih imamo preveč in kakšna je njihova dodana vrednost?

Znanje, podjetnost in inovativnost so ključni nosilci gospodarskega razvoja. Inovativni podjetniki, ki znajo svoje ideje spremeniti v poslovne priložnosti z globalnim tržnim potencialom, postajajo pomembna gonilna sila razvoja tudi slovenskega gospodarstva.

Pomemben del slovenskega inovativnega okolja so podjetniški in univerzitetni inkubatorji ter tehnološki parki, ki spodbujajo nastajanje novih podjetij. Zlasti tistih zagonskih podjetij oziroma startupov, ki so pomembni za večjo konkurenčnost, višjo dodano vrednost in enakomernejši regionalni razvoj podjetništva.

Podjetniški inkubatorji so namenjeni predvsem mladim podjetnikom v zagonski fazi razvoja. Medtem ko so inkubatorji namenjeni vsem dejavnostim, so tehnološki parki osredotočeni na visokotehnološka podjetja. Podjetniški pospeševalniki startupom pomagajo, da čim prej lansirajo svoj produkt, v zameno pa prejmejo manjši delež od zaslužka podjetja ali manjši odstotek lastništva.

V Sloveniji registriranih 19 podjetniških inkubatorjev in dva tehnološka parka

V evidenci subjektov inovativnega okolja, ki jo vodi javna agencija za spodbujanje podjetništva SPIRIT Slovenija, je trenutno registriranih 19 podjetniških inkubatorjev in dva tehnološka parka. Sam vpis v evidenco še ne pomeni, da država njihove storitve tudi financira.

V zadnjih treh letih so bili iz državnega proračuna financirani le trije univerzitetni inkubatorji v skupnem znesku 650 tisoč evrov, so nam sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Rezultat triletne državne podpore je bilo 350 novih podjetniških zamisli študentov. V univerzitetne inkubatorje je bilo vključenih 85 novih podjetij, ki so skupaj ustvarila 81 novih delovnih mest.

Več

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj