Omrežje, ki bo leta 2016 še bolj vroče

Omrežje, ki bo leta 2016 še bolj vroče

12. 01. 2016

Vir in informacije: Zavod mladi podjetnik, 4. 1. 2016, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Maruša Žibert

Čeprav je Facebook po številu uporabnikov daleč pred ostalimi, že nekaj časa izgublja na priljubljenosti. Katera so omrežja, ki bodo zaznamovala 2016?

Za začetek pokukajmo v številke. Vsem omrežjem (z nekaj izjemami) je skupno to, da jih uporabljajo mladi, predvsem ženske. Na primer, Pinterest je izredno priljubljen ravno med ženskami, medtem ko se zdi, da moški (še) niso prepoznali njegove uporabne vrednosti.

Med ameriškimi najstniki se vse bolj govori o Instagramu, ta je postal njihovo glavno omrežje. Tretjina najstnikov ga je namreč označila za najbolj pomembno omrežje, medtem ko je Facebook tako označilo zgolj 14 odstotkov najstnikov.

  • Število uporabnikov Pinteresta: 176 milijonov registriranih uporabnikov in 100 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov
  • Število uporabnikov Instagrama: 400 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov
  • Število uporabnikov Facebooka: 1,55 milijarde uporabnikov

Snapchat, Vine in Tumblr so letos našteli največ najmlajših uporabnikov. Skoraj polovica uporabnikov Snapchata (45 odstotkov) je starih od 18 do 24 let, na Vineu in Tumblrju je te starostne skupine nekoliko manj, slaba tretjina (28 odstotkov).

  • Število uporabnikov Snapchata: 100 milijonov aktivnih dnevnih uporabnikov
  • Število uporabnikov Vinea: 200 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov
  • Število uporabnikov Tumblrja: 230 milijonov aktivnih uporabnikov

LinkedIn in Twitter sta glede na spolno strukturo rezervirana za moške in nekoliko starejšo publiko. Starejše uporabnike imata tudi Facebook in Pinterest. Prvi ima po podatkih comScora manj kot dve petini uporabnikov, starih med 18 in 34 let. Da Facebook najstnikov več ne pritegne, je že nekaj časa znano. Več si lahko preberete tukaj.

LinkedIn pa ima še eno posebnost: privablja višje izobražene in tiste z večjimi dohodki. Kot ugotavlja Pew ima 44 odstotkov ameriških uporabnikov letne dohodke, višje od 75 tisoč dolarjev.

  • Število uporabnikov LinkedIna: 396 milijonov registriranih uporabnikov
  • Število uporabnikov Twitterja: 307 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov

Analitiki ocenjujejo, da bi lahko Snapchat v letošnjem letu postregel s številnimi presenečenji. Njegov lanski izkupiček od oglasov znaša 100 milijonov dolarjev (leto prej zgolj tri milijone, saj je možnost oglaševanja ponudil šele v zadnjih mesecih prejšnjega leta), kar je dobra popotnica za novo leto. Za primerjavo, Twitter, ki ima trikrat več uporabnikov, je lani z oglasi zaslužil slabih 570 milijonov dolarjev.

V podjetju, ki je ocenjeno na 15 milijard dolarjev, naj bi se pospešeno pripravljali na javno ponudbo delnic in začetek kotacije na borzi. Noah Mallin, ki deluje na področju digitalnega marketinga in družabnih omrežij, meni, da je Snapchat omrežje, na katerega moramo biti v prihodnje pozorni. Letos je po njegovem mnenju uspel dati oglaševalcem tisto, česar si želijo, hkrati pa v svoj mošnjiček prinesti kup denarja. Ponudil jim je možnost ciljanja glede na starost, spol, lokacijo, napravo in vsebino. Analitiki menijo, da bi prihodki Snapchata lahko postavili nove rekordne vrednosti že v začetku leta.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj