Prvi razpis iz strategije pametne specializacije bo težak skoraj 70 milijonov evrov

Prvi razpis iz strategije pametne specializacije bo težak skoraj 70 milijonov evrov

15. 12. 2015

Vir in informacije: STA, 4. 12. 2015, http://www.sta.si/

V Ljubljani so 4. decembra 2015 zainteresirani javnosti predstavili prvi razpis v okviru strategije pametne specializacije z naslovom: Izboljšanje mednarodne konkurenčnosti in odličnosti raziskav za sodelovanje v verigah vrednosti. Objavljen bo predvidoma decembra in bo težak skoraj 70 milijonov evrov. Leta 2017 ga bodo ponovili.

Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo je pojasnila, da so se najprej odločili razpisati sredstva za prvo odpiranje omenjenega razpisa, in ne za celotno obdobje nove finančne perspektive, ker "že nekaj časa vlada suša z razpisi", zato želijo s prvim odpiranjem dobiti vpogled v to, kakšna sta obseg in kakovost pripravljenih projektov.

Če bi takoj na začetku objavili razpis za celotno obdobje nove finančne perspektive, ne bi bile možne prilagoditve, zato so se najprej odločili za prvo objavo, nato pa bodo s korekcijami morebitnih napak leta 2017 objavili drugi razpis z različnimi fazami odpiranja predvidoma do konca finančne perspektive.

Gre za skupni razpis ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo na prvem razpisu razpisalo za okoli 55 milijonov evrov sredstev. Približno 45 milijonov evrov bo odpadlo na velike projekte, približno 10 milijonov evrov pa na manjše projektov.

Cilj je, da veliki projekti trajajo do štiri leta. Po dveh letih jih bodo evalvirali in če bodo ugotovili velika odstopanja od ciljev, je možna tudi ukinitev financiranja. Manjši projekti, težki do milijona evrov, bodo trajali do dve leti in bodo imeli možnost prijave na več zaporednih letnih razpisih.

Merila na razpisu bodo primerljiva s tistimi iz programa za raziskave Obzorje 2020. Upoštevali bodo relevantnost (kako so umeščeni v področje strategije), odličnost (jasnost, ustreznost ciljev, ambicioznost in mednarodni potencial), učinek (rezultati glede na cilje javnega razpisa in inovacijska sposobnost, konkurenčnost) in izvedbo.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo skupaj za ta razpis namenilo 90 milijonov evrov; na decembrskega bo odpadlo 12 milijonov evrov, na drugega pa še 78 milijonov evrov.

Cilj razpisa je zagotoviti celovitost raziskav, razvoja in inovacij, od industrijskih raziskav do trga. Gospodarsko ministrstvo bo dalo poudarek eksperimentalnemu razvoju - od prototipa do prve proizvodnje. Predvidena vrednost sofinanciranja projektov je do 500.000 evrov, projekti pa bodo trajali do dve leti. Prijavijo se lahko velika, srednja in mala podjetja - bodisi posamično bodisi kot del konzorcija.

Razpis se lahko glede na slišane pripombe še prilagodi. Obe ministrstvi naj bi v času izvajanja nove finančne perspektive za ta razpis sicer v celoti namenili skupaj 220 milijonov evrov.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj