Za napako računovodskega servisa odgovarja podjetnik sam

Za napako računovodskega servisa odgovarja podjetnik sam

23. 07. 2010

Objavljeno: Data d.o.o., 20.7.2010, www.data.si

Za napako računovodskega servisa odgovarja podjetnik sam. Inšpektor ga za napako kaznuje z denarno kaznijo in (ali) doplačilom davka z zamudnimi obrestmi. Medtem ko bo podjetnik 'nasankal', bo lahko tisti računovodski servis, ki je storil napako, mirne duše in brez kazni nestrokovno delo nadaljeval. Sicer lahko podjetnik proti računovodskemu servisi vloži tožbo, v kateri mora napako dokazati, vendar je sodna praksa na tem področju pri nas zelo skromna oziroma je skorajda ni. Bržkone si cenovno elastični podjetnik, ki je plačal kazen, odvetnika težko privošči.

Podjetnik, ki je vsaj enkrat plačal za 'svojo' napako, se je naučil, da pri računovodskih storitvah cenovna elastičnost ni na mestu. Zelo pomembno je, da ima računovodski servis svojo strokovno odgovornost zavarovano. V tem primeru lahko kazen in zamudne obresti krije iz zavarovalnine, medtem ko npr. doplačilo novo izračunanega davka ne. Podjetnikovo prvo vprašanje računovodji ne bi smelo biti; 'Koliko vaša storitev stane?', ampak: 'Kakšna je vaša izobrazba, s čim dokazujte svojo strokovnost? Kolikokrat so zaradi vaše napake plačali podjetniki? Ali sledite novi zakonodaji, ali ste zavarovani?' in podobno.

Katere so naloge računovodstva?

Računovodstvo so pravzaprav dejavnosti vrednostnega spremljanja in proučevanja pojavov, ki so povezani s poslovanjem posameznega podjetja. Ta pomembna poslovna funkcija zajema računovodsko načrtovanje in analiziranje (predračunavanje, obračunavanje ipd.), računovodsko nadziranje ter knjigovodstvo. V mikro, majhnih in srednjih podjetjih dajejo največji poudarek prav slednjemu, saj je knjigovodstvo po zakonu obvezno, medtem ko so razna načrtovanja in analiziranja stvar ambicij in profesionalnosti posameznega podjetja.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj