Bruselj obljublja več denarja za mala in srednja podjetja

Bruselj obljublja več denarja za mala in srednja podjetja

17. 11. 2015

Vir in informacije: Finance, 15. 11. 2015, http://www.finance.si/, Avtor: Rok Pikon

Denarja je polno, a mala in srednja podjetja do njega ne morejo.

Ne, ne govorimo le o Sloveniji, enake težave imajo po vsej Evropi. Zato evropska komisija pripravlja novo unijo - unijo kapitalskih trgov. Unija kapitalskih trgov (CMU; Capital markets union) je bruseljski odgovor na vse težji dostop podjetij do denarja. Namreč tudi v Bruslju opažajo, da je trg poplavljen z denarjem, da je likvidnosti ogromno, ta pa ne pride do podjetij. To pomeni, da ni vlaganj, iz tega sledi, da je gospodarska rast Evrope manjša od potencialne in da vse bolj zaostaja za rastjo gospodarstva Združenih držav Amerike. Na drugi strani imajo ZDA izredno razvit kapitalski trg, zato evropski start-upi zbežijo čez Atlantik, takoj ko postanejo zanimivi za vlagatelje.

Cilj: poceniti stroške financiranja ...

Evropska komisija želi zato ustvariti enoten kapitalski trg, ki bo obsegal vseh 28 držav članic, in sicer tako, da bi odpravili ovire za čezmejne naložbe. Namera predsednika evropske komisije je, da bi se s tem znižali stroški za pridobivanje finančnih virov za podjetja, zlasti mala in srednja, ter da bi se pospešilo zasebno financiranje tudi v okviru njegovega 315-milijardnega evropskega načrta za strateške naložbe. Po načrtih bi enoten kapitalski trg prinesel tudi dodatne naložbene priložnosti za varčevalce in v splošnem povečal naložbeno privlačnost EU.

Glavni cilj je, da bodo podjetja, predvsem mala in srednja, lahko pridobivala financiranje v drugih evropskih državah, zdaj so po večini omejena na domače države. Ena od ovir v Sloveniji je denimo ta, da mora biti sklad, ki bi želel s kapitalom podpreti podjetje in za to dobiti davčno olajšavo, registriran v Sloveniji, kar je za številna podjetja neprivlačno.

... a šele leta 2019

Kaj točno pomeni, da bo evropska komisija pospešila nastanek unije kapitalskih trgov? Za zdaj je projekt še v povojih, zaživel pa bi lahko do leta 2019. Bo deloval? Deloval bo, če ga bodo banke sprejele. A banke so kritične. Bančnega sektorja večine držav ne ovira sposobnost posojanja, temveč zmožnost iskanja podjetij, ki ustrezajo posojilnim merilom. Po domače: za dobre projekte se vedno najde denar.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj