FURS po novem letu v elektronsko vročanje dokumentov

FURS po novem letu v elektronsko vročanje dokumentov

17. 11. 2015

Objavljeno: STA, 10. 11. 2015, http://www.sta.si/

Finančna uprava RS (FURS) bo z 2. januarjem prihodnje leto pravnim in fizičnim osebam z dejavnostjo začela vročati dokumente elektronsko na portalu eDavki. Katere, bo razkrila decembra. Fizične osebe bodo lahko izbrale, ali to želijo ali ne. FURS zato zavezancem svetuje, naj preverijo oz. uredijo podatke o prejemnikih e-pošte.

FURS bo od 2. januarja začela pravnim osebam in fizičnim osebam z dejavnostjo izhodne dokumente postopno pošiljati preko portala eDavki. To velja tudi za tiste fizične osebe, ki so prostovoljno vključene v sistem eVročanje.

Dokumente, za katere FURS še nima vzpostavljenega sistema eVročanja, bodo zavezanci še naprej prejemali preko pošte v papirni obliki. Natančen seznam dokumentov, ki se bodo takoj po novem letu vročali zgolj elektronsko, bodo predstavili v decembru.

eVročitev se šteje za opravljeno z dnem, ko naslovnik v portalu eDavki prevzame dokument z elektronskim podpisom vročilnice. Če ga ne prevzame v 15 dneh, velja vročitev za opravljeno z dnem preteka tega roka (fikcija vročitve). Vsi dokumenti, ki se vročajo elektronsko, se bodo vročali osebno.

Če so podjetja in podjetniki elektronski naslov že sporočili za namene eOpominjanja ali eVročanja, jim ga ponovno ni treba sporočati. Zavezancem pa FURS svetuje, da za namen dodatnega obveščanja o prejemu dokumenta preko portala eDavki, čim prej uredijo podatke o prejemnikih e-pošte.

Zavezanci lahko za vročanje dokumentov v eDavkih določijo pooblaščenca. Ta je lahko splošen (za vse dokumente), za posamezne skupine in podskupine davkov oz. postopkov ali za posamezno konkretno zadevo.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj