Status študenta v primeru registracije samostojne dejavnosti

Status študenta v primeru registracije samostojne dejavnosti

06. 10. 2015

Vir in informacije: www.findinfo.si, 14. 9. 2015, Avtor: Inštitut za računovodstvo

Kakšne so posledice, če redni študent odpre s. p. Ali s tem izgubi status rednega študenta in bi moral plačati šolnino za študij? Kako je z drugimi pravicami iz naslova rednega študija?

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) v 1. točki 406. člena določa, da se morajo osebe, ki so na šolanju in opravljajo samostojno dejavnost, obvezno zavarovati, če še dalje opravljajo samostojno dejavnost. Če bo torej redni študent ustanovil s. p., se bo moral obvezno zavarovati in plačevati prispevke, saj bodo zanj glede pravic in dolžnosti ter davčne obravnave veljala pravila kot za samostojne podjetnike.

Študent, ki opravlja dejavnost, izgubi status rednega študenta, s tem pa tudi vse ugodnosti, ki so jih deležni samo redni študentje (npr. pravico do subvencionirane študentske prehrane, pravico do bivanja v študentskem domu, morebitno državno štipendijo …). Prav tako ne more več opravljati dela prek študentske napotnice, starši pa ga ne morejo več uveljavljati kot vzdrževanega družinskega člana. O tem, ali ima študent, ki opravlja pridobitno dejavnost, še vedno pravico do brezplačnega vpisa v izobraževalne programe, se pozanimajte na ustrezni ustanovi, kjer se ta študent izobražuje.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj