Do 15. oktobra se lahko vključite v shemo za male kmete

Do 15. oktobra se lahko vključite v shemo za male kmete

15. 09. 2015

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: http://www.agrobiznis.si/, 14. 9. 2015, Avtor: KGZS

Pri odločitvi vam lahko pomagajo tudi kmetijski svetovalci, zato se nanje čim prej obrnite.

Nosilci kmetij, ki so oddali vlogo za neposredna plačila za letos, bodo v kratkem od Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) prejeli informativni izračun letošnjih subvencij, na podlagi katerega se bodo lahko odločili za vstop v shemo malih kmetov. Vanjo lahko vstopijo le do 15. oktobra.

Poenostavljeno prejemanje subvencij

Pri shemi malih kmetov ne gre za samostojno plačilo, kot so plačila za uveljavljanje plačilnih pravic ali proizvodno vezana plačila, denimo za rejo bikov ali volov ali gojenje beljakovinskih rastlin ... Shema malih kmetov zamenjuje prej našteta plačila in naj bi poenostavila prejemanje neposrednih plačil za male kmete do leta 2020.

Vsakemu, ki bo vstopil v to shemo, bo AKTRP izračunala letošnje subvencije in znesek plačil za vsa prihodnja leta do leta 2020. Višina plačila je omejena na največ 1.050 evrov na leto.

Shema za male kmete prinaša dve poenostavitvi

Kmetje, ki bodo vključeni v to shemo, bodo izvzeti iz vseh zahtev zelene komponente.

Ne bodo imeli kontrol navzkrižne skladnosti s strani AKTRP, kljub temu pa bodo morali izpolnjevati vse pogoje navzkrižne skladnosti, ki jih bodo lahko kontrolirale inšpekcijske službe.

Slabosti sheme za male kmete

Ena od slabosti sheme za male kmete je po oceni KGZS to, da bodo kmetije kljub že vnaprej določenemu znesku letnih plačil morale vsako leto oddati zbirno vlogo za subvencije.

Poleg tega bodo kmetije morale zagotoviti, da se ji površine ne bodo zmanjšale. Če od tega pride, ji bodo prejem neposrednih plačil v celoti zavrnili.

Male kmetije, ki bodo v shemi za male kmete, in bodo izpolnjevale pogoje za dodatna proizvodno vezana plačila, bodo dobile toliko subvencij, kot jim bo AKTRP letos izračunala.

Le letos vstop v shemo za male kmete, izstop pa vsako leto

V shemo malega kmeta je mogoče vstopiti le letos, izstopiti pa bo mogoče vsako leto z najavo do 1. januarja posameznega koledarskega leta, v katerem nosilec ne želi več biti vključen v shemo.

Pomagajo vam lahko kmetijski svetovalci

Odločitev za vstop v shemo malih kmetov je treba dobro pretehtati. V shemo naj se vključijo oziroma v njej ostanejo tisti kmetje, ki so prepričani, da bodo uspeli ohranjati stalen obseg upravičenih površin ter da ne bodo želeli uveljavljati dodatnih vlog za proizvodno vezana plačila, za katera ne bodo mogli prejeti dodatnih plačil, dokler bodo vključeni v shemo malih kmetov.

Na pomoč jim lahko priskočijo kmetijski svetovalci. Na KGZS kmetom svetujejo, da se nanje obrnejo takoj, ko prejmejo informativni izračun letošnjih subvencij.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj