Kako zagnati start-up

Kako zagnati start-up

11. 08. 2015

Vir in informacije: Finance, 11. 12. 2014, www.finance.si, Avtor: Blažej Kupec, Anja Zaletel

Kdo lahko mladim podjetjem pomaga do uresničitve ideje, pri pisanju poslovnega načrta, vzpostavitvi proizvodnje, širjenju na tuje trge in financiranju?

Velik kos pogače prihodnosti si bodo odrezala mlada podjetja, ki imajo tehnološko znanje, ki poznajo trg in se znajo prilagajati. Če želimo, da bodo med njimi tudi slovenska, potrebujemo močno podporno okolje. Poglejmo, kaj vse je že na voljo.

Start-up vikendi, kjer bodoči podjetniki v 48 urah razvijajo svoje ideje, so vse pogostejši in usmerjeni v potrebe trgov. Nastajajo iniciative, ki ekipam pomagajo pri pripravi na kampanjo na platformah za množično financiranje, prodoru na tuje trge ali piljenju predstavitev pred vlagatelji. Tudi denarja - tako javnega kot zasebnega - za financiranje delovanja start-upov je vse več.

Iniciativa Start:up Slovenija koordinira sistematične in celostne nacionalne programe za start-up podjetja. V njenem sklopu so organizirani trije glavni programi za tri različne faze rasti podjetja, v katerih je poleg izobraževanja, osebnega mentorja in skupaj do 320 tisoč evrov kapitala zagotovljena tudi pomoč pri mednarodnih povezavah, administrativna podpora, aktivna promocija start-up podjetja doma in v svetu ter druge oblike pomoči, da se podjetniki lahko osredotočijo na razvoj posla in gradnjo podjetja.

Za raznovrstne informacije in pomoč se lahko podjetnik obrne tudi na Zavod mladi podjetnik. Ta poleg spletnega foruma, na katerem njihova ekipa odgovarja na vprašanja, povezana z ustanovitvijo podjetja, davki in drugimi podobnimi izzivi, organizira tudi raznovrstna izobraževanja. Veliko pozornosti namenjajo coworkingu in individualnemu svetovanju, podjetništvo pa želijo širši javnosti približati tudi prek vsakoletnega izbora za mladega podjetnika.

Pomemben igralec v slovenski start-up skupnosti je tudi Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI). Od leta 2008 je pri ustanovitvi in vstopu na trg pomagal 120 start­-upom. V zadnjem obdobju se intenzivno ukvarjajo s pospeševanjem vstopa na trg, predvsem na tuje trge, kjer so njihovi inkubiranci zelo uspešni, saj jih je na tujih trgih skoraj polovica.

V Mariboru za informiranje in izobraževanje bodočih podjetnikov skrbi Tovarna podjemov, v dolenjski prestolnici pa tamkajšnja iniciativa StartUP Novo mesto - v letu in pol obstoja so organizirali več kot 50 različnih dogodkov, ki jih je obiskalo okoli dva tisoč ljudi. Poleg predavanj, delavnic, konferenc, festivalov in drugih srečanj organizirajo tudi poletno šolo programiranja. V Novem mestu nameravajo odpreti tudi prostor za izdelovanje prototipov (tako imenovani Maker Space), opremljen z osnovnimi orodji.

Med igralci v slovenskem start-up ekosistemu najdemo tudi dijaški pospeševalnik Ustvarjalnik in start-up šolo Hekovnik, ki že vrsto let mladim ekipam pomaga, da uresničijo lastne podjetniške ideje.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj