Univerzalni plačilni nalog bo poenostavil in pocenil poslovanje

Univerzalni plačilni nalog bo poenostavil in pocenil poslovanje

06. 07. 2010

Vir in informacije: Finance, 29.6.2010, www.inance.si, Avtor: Lana Dakić

Podjetja bodo lahko z uvedbo UPN privarčevala, zagotavljajo na Združenju bank Slovenije

Uvedba univerzalnega plačilnega naloga (UPN) je nov korak v projektu SEPA, ki bo poenotil plačilni promet na celotnem evrskem območju. Za prebivalstvo to ne bo pomenilo večjih sprememb, medtem ko bodo podjetja po zagotovilih bank privarčevala.

Prvega novembra bo UPN zamenjal zdajšnje papirne obrazce, posebno položnico (PP02), plačilni nalog (BN02) in nalog za regulirano čezmejno plačilo (RP01). Medtem ko bo porabnik namesto zdajšnjih obrazcev za plačilo svojih obveznosti v prihodnje prejel le UPN, ki se bo uporabljal za domača in čezmejna plačila, ta po zagotovilih Združenja bank Slovenije (ZBS) prinaša podjetjem oziroma izdajateljem številne prednosti.

Hitrejše transakcije, vplačila že isti dan

Tako bo po novem v uporabi le en obrazec namesto dveh (BN02 in PP02) in le en standard za izdajo. Poenotilo pa se bo procesiranje plačilnih transakcij, ki je za zdaj še ločeno. Prednost UPN bo tudi, da bodo vplačana in opravljena plačila še isti dan odobrena na računu prejemnika, medtem ko so zdaj odobrena naslednji delovni dan.

Izdajatelji bodo lahko opustili vzdrževanje dveh ali več zalednih sistemov pri izdajateljih, ne bo več vključevanja v zbirni center Bankarta, s podpisom izjave o izdajanju obrazca si bo komitent zagotovil kontinuiteto zdajšnjega načina plačevanja, gotovinske transakcije pa bodo opravljene hitro in natančno, pri čemer plačnika ne bodo dodatno obremenjevali.

Banke ocenjujejo, da večjih podražitev ne bo

Po uvedbi obrazca bo mogoče še nekaj časa - kako dolgo, sicer še ni znano, vendar najdlje do konca prihodnjega leta - plačevanje z novim obrazcem in tudi z vsemi zdajšnjimi obrazci. Med podjetji se sicer poraja vprašanje, kaj bo s plačevanjem prilivne provizije pri UPN, saj lahko namesto enega nakazila pride vsak dan tudi do tisoč in več nakazil.

Na ZBS odgovarjajo, da opravljanje plačilnih storitev urejajo podjetja z bankami s pogodbo, vsaka banka pa samostojno ureja področje obračuna storitve. V bankah zatrjujejo, da uvedba UPN ne bo pomembneje podražila poslovanja podjetij, medtem ko na ZBS menijo, da je plačilni promet tržna kategorija in da bodo tako cenejše banke ohranile prednost.

Malim podjetjem bodo ponudili brezplačni program

UPN bo po mnenju ZBS pomenil prihranek in racionalizacijo predvsem za velika podjetja, saj se bodo vsa plačila doma in v tujini izvajala na istem obrazcu.

Tega, koliko so podjetja v trenutnih razmerah, ko so praviloma osredotočena na preživetje, pripravljena na prilagajanje svojih "plačilnih operacij" novim standardom, kar zagotovo tudi ne bo šlo brez stroškov, na ZBS ne vedo natančno. Bodo pa pomagali malim podjetjem, in sicer z brezplačnimi in prosto dostopnimi programi, še zagotavljajo.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj