Azerbajdžan - poslovne priložnosti v deželi ognja

Azerbajdžan - poslovne priložnosti v deželi ognja

30. 06. 2015

Vir in informacije: Finance, 28. 6. 2015, http://www.finance.si/, Avtor: Jure Ugovšek

Evropski izvor je v Azerbajdžanu bolj cenjen od azijskega in ruskega

Gospodarska rast v državi, ki je bila minulih 16 dni gostiteljica prvih evropskih iger, se je ob pocenitvi nafte - ta pomeni približno 60 odstotkov prihodkov proračuna - sicer zmanjšala za polovico, še vedno pa ostaja 2,8 odstotka. Po napovedih bo tolikšna tudi v prihodnje.

Obseg slovenskega izvoza v Azerbajdžan je sorazmerno majhen - skupno nekaj manj kot 18 milijonov evrov -, se je pa od leta 2008 potrojil. Skoraj polovico lanskega izvoza so obsegali farmacevtski izdelki.

Priložnosti za slovenska podjetja so poleg farmacije, ki je jedro našega izvoza, predvsem na informacijsko-telekomunikacijskem področju in v panogah, povezanih z vlaganji in kmetijstvom. Zadnje je namreč ena od prednostnih nalog države, ki želi zmanjšati svojo odvisnost od nafte in zemeljskega plina.

Politiki bi poslovnežem odprli vrata

Častni konzul Slovenije v Bakuju Elnur Marat Allahverdiyev odnose med državama ocenjuje kot dobre, je pa pogrešal predstavnike slovenske vlade na odprtju evropskih iger. Takšen obisk bi bil ploden z vidika izboljšave odnosov in prihodnjega gospodarskega sodelovanja. Gospodarstvenikom, ki bi želeli poslovati v Azerbajdžanu, sporoča, da tamkajšnji poslovneži zelo cenijo srečanja, in ne le pošiljanja ponudb po elektronski pošti in telefonskih pogovorov. Včasih traja leto ali dve, da se vzpostavi zaupanje za sklenitev posla.

Konzulat RS v Bakuju:

Elnur Marat Allahverdiyev, častni konzul

Naslov: 98 S. Mehdiyev str. AZ1141

Baku

Azerbajdžan

Telefon: + 994 12 538 34 04

GSM: + 994 50 270 62 30

E-pošta: honoraryconsul@slovenia.az, a.elnur@slovenia.az, ursula@slovenia.az

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj