Register TRR od julija na AJPES

Register TRR od julija na AJPES

06. 07. 2010

Vir in informacije: Finance, 24.6.2010, www.finance.si, Avtor: Monika Weiss

Vpogled v podatke o transakcijskih računih poslovnih partnerjev bo ostal brezplačen

S 1. julijem bo register transakcijskih računov (TRR) pravnih oseb, podjetnikov in zasebnikov dostopen na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES), in ne več na spletni strani Banke Slovenije (BS).

Pa bodo tudi na spletni strani: www.ajpes.si podatki o TRR pravnih oseb, podjetnikov in zasebnikov dostopni brezplačno, kot so zdaj na spletni strani BS?

Bodo, odgovarjajo na AJPES. Edina razlika bo, da se bodo morali vsi, ki bodo prek aplikacije AJPES eTRR želeli vpogledati v register, registrirati: "Registracija je brezplačna; uporabnik se namreč prijavi v portal z uporabniškim imenom, ki ga določi sam, in geslom, ki se ustvari avtomatsko. Vpogled v podatke poslovnih subjektov bo tako brezplačen, tako kot je bil do zdaj." Podatki o TRR so za podjetja zelo pomemben pripomoček, saj med drugim razkrivajo morebitne blokade poslovnih partnerjev."

Nove tarife za register TRR fizičnih oseb

In kako bo z registrom TRR fizičnih oseb, ki bo v skladu z novim zakonom o plačilnih storitvah in sistemih z julijem prav tako prešel v upravljanje AJPES? Ta register, v nasprotju z registrom TRR za pravne osebe, ni javno dostopen. "Če bo uporabnik vložil zahtevo za pridobitev podatkov iz registra TRR o fizični osebi, bo moral imeti kvalificirano digitalno potrdilo in bo tudi hkrati registrirani uporabnik portala.

Vlaganje zahtev bo plačljivo v skladu s tarifo," pravijo na AJPES. In dodajajo: tarifa za posredovanje podatkov o TRR fizičnih oseb po elektronski poti bo cenejša kot do zdaj pri BS (namesto 1,70 bo bila 0,75 evra), za posredovanje podatkov za zahteve, poslane po pošti, pa bo tarifa višja kot do zdaj (namesto 2,85 bo 3,51 evra).

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj