1. januar 2016: Obvezno urejanje obveznih socialnih zavarovanj prek sistema e-VEM državnega portala za poslovne subjekte

1. januar 2016: Obvezno urejanje obveznih socialnih zavarovanj prek sistema e-VEM državnega portala za poslovne subjekte

09. 06. 2015

Vir in informacije: Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, www.zzzs.si

Od 1.1.2016 bodo morali vsi poslovni subjekti, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije, obvezna socialna zavarovanja urejati prek sistema e-VEM.

E-VEM državni portal za podjetja in podjetnike (http://evem.gov.si/evem/) je portal, ki omogoča lažje, enostavnejše, hitrejše in tudi cenejše poslovanje z javno upravo.

Med drugim portal e-VEM uporabniku omogoča, da preko spleta ureja obvezna socialna zavarovanja (obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti).

Določeni poslovni subjekti lahko prek portala e-VEM že urejajo obvezna socialna zavarovanja, za preostale pa bo informacijska podpora še narejena do konca leta 2015.

Obvezna uporaba sistema e-VEM je določena v devetem odstavku 7. člena v povezavi s 109. členom Zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja – ZMEPIZ-1. Projekt podpore elektronskemu urejanju obveznih socialnih zavarovanj se izvaja v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, skrbnikom sistema e-VEM.

Projekt delno financira Evropska unija, Evropski socialni sklad.

Podrobnejše informacije

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj