Kaj morate vedeti pred registracijo popoldanskega s.p.?

Kaj morate vedeti pred registracijo popoldanskega s.p.?

07. 04. 2015

Vir in informacije: Data d.o.o., 10. 2. 2015, http://data.si/, Avtor: Anja Grahek

S pogovornim izrazom "popoldanski s.p." označujemo samostojnega podjetnika, ki opravlja dopolnilno dejavnost in je zavarovan iz drugega naslova.

Razmišljate o registraciji s.p.?

Kdo lahko registrira popoldanski s.p.?

Popoldanski s.p. lahko odpre oseba, ki je redno zaposlena za polni delovni čas (40 ur/teden) in se želi registrirati zato, da legalno izstavlja račune za dejavnosti, ki jih želi opravljati v okviru popoldanskega s.p. Osebe, ki so zaposlene za krajši delovni čas ne morejo odpreti popoldanskega s.p., prav tako ga ne morejo odpreti študenti in upokojenci.

Zaposlitev ali samozaposlitev?

Naj registriram "navadni" ali popoldanski s.p.?

Dolžnosti in pravice "navadnega" in popoldanskega s.p. so enako, razlika je pri plačilu prispevkov za socialno varnost (pri popoldanskem s.p. so precej nižji).

Popoldanski s.p. plačujejo pavšalni znesek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovani morajo biti za poškodbo pri delu in poklicno bolezen in plačevati morajo tudi dodaten prispevek za zdravstveno zavarovanje. Skupaj znašajo stroški prispevkov za popoldanski s.p. 64,57 evrov. Tabelo z zneski posameznega prispevka za popoldanski s.p. najdete tukaj.

Če razmišljate o registraciji s.p. se lahko udeležite brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja, na katerem boste izvedeli, kakšen je postopek registracije podjetja, kako boste obdavčeni, katere stroške lahko pričakujete po registraciji podjetja.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj