Dnevi industrijske robotike, Ljubljana

Dnevi industrijske robotike, Ljubljana

17. 03. 2015

Datum: od 30. marca do 3. aprila 2015

Kraj: v prostorih Fakultete za elektrotehniko

Roboti so iz leta v leto bolj razviti, zato jih lahko uporabimo za čedalje bolj zahtevne naloge. Zato ste vabljeni na Dneve industrijske robotike 2015 - DIR 2015, ki bodo potekali že deveto leto zapored in se bodo odvili od 30. marca do 3. aprila 2015 v prostorih Fakultete za elektrotehniko.

Celoten program DIR je odprt za vse obiskovalce, udeležba pa je brezplačna. Ogled bo zelo zanimiv in poučen tudi za srednješolce in osnovnošolce. Prvi dan bodo na sporedu različna predavanja strokovnjakov s področja robotike. Glavno predavanje bo vodil direktor inštituta Jožef Stefan dr. Jadran Lenarčič, stanje robotike bosta predstavila vodilna izdelovalca robotov, podjetji Yaskawa in ABB, podjetje OneDrone pa vam bo predstavilo kvadrokopterje.

Od torka do četrtka si bodo obiskovalci lahko ogledali osem izvirnih in atraktivnih aplikacij, ki so plod študentskega znanja in domišljije. Vsaka vas bo animirala po svoje, okrepčilo pa vam bodo postregli kar robotski natakarji (Epson), dvoročni robot Yaskawa SDA 10 pa vam bo pripravil okusen robotski koktajl. Lego kocke boste sestavljali v družbi dveh robotov (Fanuc in ABB), konkurirala pa jim bosta robota (Motoman), ki se bosta preizkusila v spajkanju. Vsi udeleženci, ki se bodo prijavili na aplikacijo Stäubli - sprejanje majic, bodo lahko odnesli domov majico s svojo fotografijo. Obiskovalca bodo najprej fotografirali, nato sliko računalniško obdelali, na koncu pa bo robot Stäubli s pomočjo airbrusha prenesel fotografijo na majico. V okviru dogodka bodo izrezovali 3D modele, kjer bo robot s pomočjo žarilne nitke iz stiropora izrezal 3D model, načrtovan v CAD programu. S 3D očali Oculus Rift se boste lahko podali v virtualno resničnost, na aplikaciji vodenje robota na daljavo, pa boste lahko tekmovali v premagovanju poligona. Za vodenje boste uporabili robot Omego, s katerim boste upravljali mobilno platformo Kuko Youbot.

Zadnji dan se boste lahko odpravili na strokovno ekskurzijo v podjetji BSH in Odelo, kjer si boste ogledali uporabo robotov v praksi. Pred samim dogodkom bo potekalo tudi tekmovanje Robotchallenge, kjer bodo udeleženci načrtovali robotske celice v okolju RobotStudio. Predhodno znanje ni potrebno, najboljše rešitve pa bodo tudi nagrajene.

Dodatne informacije in prijave: Na nekatere dele dogodka se je treba prijaviti, več informacij o tem in o samem dogodku pa je na voljo na spletnem naslovu: http://www.dnevirobotike.si/.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj