Na Švedskem smo premalo prepoznavni

Na Švedskem smo premalo prepoznavni

03. 02. 2015

0 1
Koristnost članka
0 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Finance, 18. 1. 2015, www.finance.si, Avtor: Manja Pušnik

V južni in severni Evropi je še veliko poslovnih priložnosti

Švedska se uvršča v drugo deseterico zunanjetrgovinskih partneric Slovenije. Blagovna menjava med državama se je nekoliko zamajala na začetku gospodarske krize, a se je v naslednjih letih vnovič okrepila.

Priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama je še precej. Predvsem na področju kreativne pohištvene industrije, medicinskih pripomočkov, čezmejnega zdravljenja in živilskopredelovalne industrije.

Gre za izrazito konkurenčen trg

Glavna težava pri možnostih za povečanje blagovne menjave med Slovenijo in Švedsko, predvsem pri slovenskem izvozu na švedski trg, je v neprepoznavnosti Slovenije, slovenskih podjetij ter slovenskih izdelkov in storitev na razvitem skandinavskem trgu. Težava je predvsem v tem, da imajo slovenska podjetja nerealna pričakovanja o švedskem trgu, kjer se dosegajo visoke drobnoprodajne cene. Vendar gre za izrazito konkurenčen trg, kjer nabavne cene niso visoke.

Lesna industrija ponuja največ možnosti

Priložnosti za švedsko gospodarstvo v Sloveniji so predvsem v dejavnostih, kjer to dosega zelo visoko stopnjo dodane vrednosti in ima dolgoletne pozitivne izkušnje s sodelovanjem s tujimi podjetji.

Med temi so zlasti strojna, kemična, avtomobilska, papirna industrija, pa tudi gradbeništvo. Še največjo priložnost vidijo v lesni industriji, in sicer iz dveh razlogov. Poleg dejstva, da sta tako Švedska kot Slovenija izrazito gozdnati deželi in imata dolgo tradicijo lesarstva, je priložnost za švedska podjetja predvsem v tem, da je slovenska lesna industrija v zadnjih 20 letih skoraj izginila, kar je ob taki lesni bazi res nenavadno. Švedska lesna industrija se je kljub cenovnim pritiskom obdržala in razvila v segmentu kakovostne pohištvene industrije z visoko stopnjo dodelave in na področju lesenih hiš. Oboje z uspehom prodaja na svetovnih trgih. Priložnost za švedsko lesno industrijo v Sloveniji vidijo predvsem v kooperacijah oziroma nakupu slovenskih pohištvenih podjetij. Slovenija ima namreč zelo bogato lesno bazo in izkušene delavce v lesarstvu, ki so precej cenejši kot švedski.

Tudi ekoindustrija je na Švedskem v velikem razcvetu. To področje se prebuja tudi v Sloveniji, vendar je daleč za Švedsko. Na tem področju imajo švedska podjetja veliko priložnost tako v izvozu tehnologij in samih izdelkov kot tudi v sodelovanju s slovenskimi podjetji.

Na Švedsko izvaža 439 slovenskih podjetij

Skupna blagovna menjava med državama je leta 2013 znašala 351,4 milijona evrov, od tega je Slovenija na Švedsko izvozila za okoli 217 milijonov evrov, iz nje pa uvozila za 134,5 milijona evrov izdelkov. Po podatkih baze slovenskih izvoznikov Sloexport na Švedsko izvaža 439 slovenskih podjetij.

Skupni obseg storitvene menjave v letu 2013 je bil 118,2 milijona evrov. Največji delež izvoza storitev sestavljajo transport, sledijo potovanja in IKT-storitve. Največji delež uvoza storitev iz Švedske v Slovenijo pomenijo transportne storitve, sledijo IKT- in druge poslovne storitve.

V Sloveniji 48 podjetij s švedskim kapitalom

V Sloveniji je 48 podjetij s švedskim kapitalom. Največja so: Scania in Volvo, Ericsson, Bisnode, Electrolux, Časnik Finance, ki je del skupine Bonnier Business Press, in Scandinavian Tobac­co Group.

Na Švedskem imajo svoja predstavništva, zastopnike in prodajne mreže tudi številna izvozno usmerjena slovenska podjetja. Maja 2012 je slovenska vlada zaradi varčevalnih ukrepov zaprla slovensko veleposlaništvo v Stockholmu, kar ni v prid slovenskim podjetjem, ki bi želela nastopiti na švedskem trgu - in nasprotno, zato Slovenija Švedsko pokriva iz Danske.

Podobno se je zaradi varčevalnih ukrepov tudi vlada v Stockholmu julija 2010 odločila, da bo poleg veleposlaništev na Slovaškem, Irskem, v Luksemburgu in Bolgariji zaprla še švedsko veleposlaništvo v Sloveniji. Švedsko veleposlaništvo Slovenijo tako zdaj pokriva z Dunaja.

Menjava na področju storitev se krepi

Možnosti za povečanje menjave med državama so zlasti v izvozu izdelkov z visoko dodano vrednostjo. Slovenska gradbena podjetja pridobivajo podizvajalske posle na Švedskem prek italijanskih in avstrijskih podjetij. Tudi sicer je na področju storitvene menjave priložnosti za krepitev sodelovanja med državama še veliko.

Z vnovičnim odprtjem letalske povezave 23. aprila letos med Stockholmom in Ljubljano, se povečujejo tudi možnosti za povečanje turističnega obiska švedskih gostov v Sloveniji.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj