Brezplačna delavnica - »Obvezno označevanje alergenov v prehranski dejavnosti!« - za vse nosilce živilske dejavnosti (gostince, hotelirje, peke, higienike…), Jesenice

Brezplačna delavnica - »Obvezno označevanje alergenov v prehranski dejavnosti!« - za vse nosilce živilske dejavnosti (gostince, hotelirje, peke, higienike…), Jesenice

20. 01. 2015

Datum: 30. januar 2015, od 9.00 do 12.00 ure

Kraj: v prostorih Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, Spodnji Plavž 24e, Jesenice

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske vabi na brezplačno delavnico z naslovom: »Obvezno označevanje alergenov v prehranski dejavnosti!« - za vse nosilce živilske dejavnosti (gostince, hotelirje, peke, higienike…), ki bo potekala v petek, 30. januarja 2015, od 9.00 do 12.00 ure v prostorih Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, Spodnji Plavž 24e, Jesenice.

Komu je delavnica namenjena?

Delavnica je namenjena vsem, ki se pri svojem delu srečujejo s proizvodnjo, prometom in prodajo živil: zaposlenim v gostiščih, restavracijah, slaščičarnah, kavarnah, barih, pekarnah, trgovinah, vrtcih, šolah, bolnišnicah, domovih za starejše in ostalih zavodih, ki za svoje oskrbovance pripravljajo in razdeljujejo hrano.

Na podlagi XII. Poglavja Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št. 852/2004 o higieni živil lahko delajo z živili samo osebe, ki imajo ustrezno strokovno usposobljenost ! Odgovorne osebe morajo izobraževanje opraviti enkrat letno. V nasprotnem primeru jih doletijo kazni pristojnih inšpekcijskih služb.

13. decembra 2014 je začela veljati Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki zahteva obvezno označevanje alergenov tudi v gostinskih obratih in obratih javne prehrane (šolah, vrtcih, restavracijah, pizzerijah….).

Informacije o alergenih (žita, ki vsebujejo gluten, jajca, mleko, zelena, soja, mehkužci,sulfiti, …) morajo biti na voljo za vso hrano in pijače na jedilniku. To pomeni, da morate nosilci živilske dejavnosti, ki ste odgovorni za skladnost z zakonodajnimi zahtevami (Uredba 178/2002), zagotoviti varnost v vseh fazah dela z živili/hrano:od nabave surovin, njihovega shranjevanja, priprave, vse do končnega izdelka – jed/napitek, ki jo ponudite končnemu potrošniku, vključno z zahtevanimi informacijami o alergenih v gostinski ponudbi.

Nujno je tako poznavanje sestavin/surovin in njihovo ustrezno shranjevanje/rokovanje, ki bo onemogočilo nenamerno onesnaženje sestavin/jedi  z alergeni, kot tudi poznavanje natančne recepture jedi.

Dodatne informacije in prijave

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj