Na Ravnah odprli prvi podjetniški inkubator na Koroškem

Na Ravnah odprli prvi podjetniški inkubator na Koroškem

15. 06. 2010

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 8.6.2010

Mrežni podjetniški inkubator Koroška (MPIK) je soglasno podprlo vseh 12 koroških občin. Projekt je zasnovan v dveh fazah in na več lokacijah v štirih koroških občinah, poleg Raven na Koroškem tudi v Radljah ob Dravi, Dravogradu in Slovenj Gradcu. Skupno bodo inkubatorji ponujali 5949 kvadratnih metrov poslovnih površin za inkubiranje, katerih vrednost je ocenjena na 6,2 milijona evrov. Projekt sofinancira evropski sklad za regionalni razvoj, regiji pa bo predvidoma prinesel več kot sto novih delovnih mest.

Kot prvi je bil v sklopu MPIK zgrajen podjetniški inkubator na Ravnah na Koroškem, ki na dveh lokacijah - v obnovljenih prostorih v centru mesta in v novem poslopju v industrijski coni - ponuja skupno sedem pisarn in pet enot za proizvodno-storitveno dejavnost. Na Regionalni razvoji agenciji (RRA) Koroška, ki vodi ta projekt, ocenjujejo, da bo inkubator v prvi fazi podpiral ustanovitev od deset do 12 novih poslovnih subjektov in prinesel od 15 do 18 novih delovnih mest.

V drugi fazi v letih 2012 in 2013 je predvideno, da bo občina Ravne na Koroškem ob pomoči evropskih sredstev zgradila še en podjetniški inkubator. Občina s tem projektom in projektom komunalnega urejanja poslovne cone uresničuje svoje cilje na področju gospodarstva, saj s tem ustvarja pogoje za razvoj podjetništva in gospodarstva nasploh, je ob odprtju povedal ravenski župan Tomaž Rožen.

Posebnost MPIK je, da so se občine uspele dogovoriti za enotno upravljanje in razrez sredstev. Po eni strani gre za lokalni projekt, hkrati pa je to tudi regijski projekt, je na novinarski konferenci ob odprtju inkubatorja dejal vodja projekta Ivan Plevnik z RRA. Naslednji v sklopu MPIK bo predvidoma konec poletja odprt podjetniški inkubator v Radljah ob Dravi, sledila bosta inkubatorja v Dravogradu in Slovenj Gradcu, s čimer so zajete vse tri koroške doline.

Odločitev koroških občin za vzpostavitev mrežnega podjetniškega inkubatorja je v svojem nagovoru podprl tudi minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš. Kot je dejal, je ta primeren prav za območja s policentričnim razvojem, ker se v mrežni obliki zagotovi kritična masa.

"Mrežni inkubator kot skupnost povezanih inkubatorjev v določeni regiji tako z enotno organizacijo in ponudbo upravnih ter intelektualnih storitev zagotavlja sinergije in večjo učinkovitost dejavnosti inkubiranja ter razvoja podjetij," je dejal minister. Ob tem je dodal, da smo v Sloveniji podjetniške inkubatorje na sploh prepoznali kot izredno pomembne za gospodarski razvoj države.

Inkubator na Ravnah na Koroškem je vreden 955.000 evrov, od tega 65 odstotkov upravičenih stroškov oz. 503.000 evrov predstavljajo sredstva evropskega sklada za regionalni razvoj in sredstva države, preostalo pa je prispevala občina. Kot je povedal Plevnik, je projekt zamišljen kot podpora podjetnikom začetnikom, ki lahko po subvencionirani ceni za tri leta najamejo prostore podjetniškega inkubatorja z možnostjo podaljšanja za dve leti. Strokovno podporno okolje pri spopadanju z realnim gospodarskim položajem bo inkubiranim podjetjem nudila RRA skupaj s sodelavci.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj