Portugalska - dežela dobrega vina in odličnih nogometašev

Portugalska - dežela dobrega vina in odličnih nogometašev

09. 12. 2014

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 13.11.2014, Avtor: Franja Zagorc

Portugalska – ob tej besedi se najpogosteje spomnimo na sonce in morje, dobro vino in odlične nogometaše na čelu s Cristianom Ronaldom, a ta iberska članica EU je več kot le to. Je tudi zanimiv izvozni trg, ki ga slovenska podjetja doslej niso dovolj dobro izkoristila. Blagovno menjavo bi se dalo precej okrepiti, priložnosti za to pa se odpirajo na različnih področjih.

Programa pomoči ni več, a izzivi ostajajo

Portugalska, ki se je v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja izvila iz več kot 40-letne diktature, ima nekaj manj kot 11 milijonov prebivalcev. Večina Portugalcev živi ob obali, približno tretjina prebivalstva pa živi na urbanem območju Lizbone in Porta. Znana je po otokih Madeira in Azori.

Največ Portugalcev je zaposlenih v storitvenem sektorju, od tega največ v turizmu. Večji del 90. let prejšnjega stoletja je ta država beležila višjo rast od evropskega povprečja, a se je v novem tisočletju umirila. Mednarodni denarni sklad ji za letos napoveduje enoodstotno rast bruto domačega proizvoda, prihodnje leto pa naj bi se pospešila na 1,5 odstotka.

V času zadnje krize je zdrsnila v recesijo z dvojnim dnom, pred bankrotom pa jo je rešil program mednarodne finančne pomoči, ki ga je v višini skoraj 80 milijard evrov dobila spomladi 2011. V zameno zanj je morala sprejeti stroge varčevalne ukrepe in reforme.

Letos poleti je iz programa pomoči izstopila. Čeprav gre za pozitivno novico, izzivi v državi ostajajo. Javnofinančni primanjkljaj bo letos nekoliko višji od načrtov, znižati bo treba tudi javni dolg, stopnja brezposelnosti ostaja visoka. Vlada premiera Pedra Passosa Coelha želi zmanjšati togost na trgu dela, kar bi lahko v državo privabilo več tujih vlagateljev.

Dobra lega in izobraženi ljudje

Portugalska je v raziskavi Svetovne banke Doing Business za leto 2015 zasedla 25. mesto, kar je dve mesti slabše kot v prejšnji raziskavi, a še vedno precej dober rezultat. Zelo uspešna je na področju ustanavljanja podjetij in reševanja insolvenčnih postopkov (v obeh primerih je na 10. mestu), precej slaba pa pri dostopu do kreditov (89. mesto).

Portugalska agencija za trgovino in investicije (AICEP) zagotavlja, da je ta iberska država zelo dobra lokacija za investicije. Pohvalijo se z dobro geografsko lokacijo z dostopom do 250-milijonskega trga portugalsko govorečih držav, dobro izobraženimi ljudmi in naprednim komunikacijskim sistemom.   

Imajo tudi dobro infrastrukturo ter dobre letalske, pomorske in kopenske povezave. Vlada za tuje vlagatelje nudi tudi posebne spodbude, ki so sicer odvisne od različnih dejavnikov, npr. od prispevka k ustvarjanju delovnih mest in velikosti investicije. Podjetjem, ki ustvarijo stalna delovna mesta, lahko socialne prispevke npr. znižajo do 50 odstotkov.

Med sektorji, ki jih izpostavljajo kot zanimive za investicije, so:

  • avtomobilska industrija
  • informacijsko-komunikacijske tehnologije
  • obnovljivi viri energije
  • gradbeni materiali in eko inovacije
  • inženiring
  • biotehnologija
  • živilska industrija
  • pohištvena industrija
  • logistika
  • papir in izdelki iz plute
  • kemijska industrija

Sodelovanje med Slovenijo in Portugalsko

Na portugalskem trgu ni prisotnih veliko slovenskih podjetij, blagovna menjava med državama pa je skromna. V času krize po letu 2008, ko je znašala dobrih 84 milijonov evrov, je upadla, lani pa se je prvič spet opazneje okrepila. Dosegla je skoraj 140 milijonov evrov, pri čemer večji del odpade na slovenski uvoz (dobrih 91 milijonov evrov). V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je znašala slabih 54 milijonov evrov.

Dodatne informacije: Več informacij je dostopnih na spodnjih spletnih straneh:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj