S spletno borzo raziskovalnih nalog do povezovanja podjetij in študentov

S spletno borzo raziskovalnih nalog do povezovanja podjetij in študentov

11. 11. 2014

Vir in informacije: STA, 5. 11. 2014, www.sta.si

V okviru čezmejnega projekta Maraton vzpostavljajo spletno aplikacijo On-line borza raziskovalnih nalog, katere namen je povezati podjetja, študente in raziskovalce. Vanjo bodo podjetja vpisovala želene razvojne in raziskovalne teme in naloge, nanje pa se bodo lahko prijavljali študenti in njihovi mentorji.

Projektna ideja Maraton je nastala kot možna rešitev zaznanih ovir pri inoviranju, ustvarjanju večje dodane vrednosti in krepitvi konkurenčnosti podjetij. Pri praktično vseh podjetjih je skupna ugotovitev, da zelo težko pridejo do kakovostnih kadrov. Istočasno se zaradi toge zaposlovalne zakonodaje nekoliko bojijo zaposlovati visoko izobražene tehnične kadre, saj ni drago le njihovo delo temveč tudi usposabljanje. Zato je pomembno, da imajo podjetja možnost izbrati dobre študente in jih preskusiti na konkretnih nalogah.

Projekt Maraton, ki teče v okviru programa za čezmejno sodelovanje Slovenija-Hrvaška z vodilnim partnerjem Znanstveno-raziskovalnim središčem Bistra Ptuj, temelji na predpostavki, da je mogoče spodbuditi sodelovanje gospodarstva, raziskovalno-razvojnih institucij in študentov preko vzpostavitve stičišča v obliki enostavne borze razvojnih in raziskovalnih tem in nalog, ki zanimajo podjetja.

V te naloge bi se vključili študenti z motivom, da opravijo študijske obveznosti in navežejo stik s potencialnim delodajalcem. Podjetja pa lahko na takšen način iščejo ustrezen kader ter ga vpeljejo v organizacijske in poslovne procese podjetja še pred zaposlitvijo.

Prav tako bo prek tega spletnega mesta možno sklepati povezave med podjetji in med raziskovalci.

Dodatna vrednost projekta je čezmejna izmenjava poslovnih idej in kadrov. Dvojezična On-line borza raziskovalnih nalog je dosegljiva na spletni strani: www.studentsforindustry.eu, je brezplačna in odprta vsem.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj