9. Slovenski forum inovacij, Ljubljana

9. Slovenski forum inovacij, Ljubljana

11. 11. 2014

Datum: 12. in 13. november 2014

Kraj: Cankarjev dom, Ljubljana

Javna agencija SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo letos že devetič zapored organizira Slovenski forum inovacij. Dogodek bo 12. in 13. novembra 2014 v Cankarjevem domu v Ljubljani, na njem pa se bo javnosti predstavilo 47 najboljših inovacij, in sicer 33 inovativnih proizvodov, 10 inovativnih storitev in 4 inovativni poslovni modeli. Rdeča nit letošnjega dogodka je komercializacija kot temeljni dejavnik inovacijskih aktivnosti, ki vpliva na vse stopnje inovacijskega procesa.

Slavnostna otvoritev dogodka s podelitvijo priznanj najboljšim bo v sredo, 12. novembra 2014, ob 10. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Podroben program dogodka

Na forumu se vsako leto zbere inovativni potencial Slovenije - inovativni posamezniki in podjetja, poslovni partnerji, investitorji in druga zainteresirana javnost. Kot vsa leta doslej bodo tudi letos glavno vlogo igrale izbrane inovacije podjetij in posameznikov ter razvojnih organizacij. V ocenjevanju za predstavitev na 9. Slovenskem forumu inovacij je sodelovalo 144 inovacij, ki jih je nacionalna ocenjevalna komisija, sestavljena iz 37 uglednih slovenskih strokovnjakov, ocenjevala s tehnično-inovacijskega, vsebinsko-inovacijskega, podjetniško-poslovnega ter vidika odličnosti ustvarjalnih industrij.

Med prijavami so bila zastopana zelo raznolika vsebinska področja, največ jih je bilo s področja izobraževanja, ekologije, informatike, medicine, logistike, športa in energetike. Zanimiv je tudi delež interdisciplinarnih prijav, ki vsako leto narašča. Največ prijav, kar 71, so oddala mikro, majhna in srednja podjetja, sledili so inovatorji posamezniki oziroma skupine inovatorjev s 44 prijavami, 15 prijav so oddale razvojno-raziskovalne organizacije, 8 prijav dijaki, študenti in mladi raziskovalci ter 6 prijav velika podjetja. Največ je bilo prijavljenih inovativnih proizvodov, kar 85, prijavljenih inovativnih storitev je bilo 35 in 24 inovativnih poslovnih modelov.

V obliki razstave bo javnosti predstavljenih 47 najboljših inovacij, in sicer 33 inovativnih proizvodov, 10 inovativnih storitev in 4 inovativni poslovni modeli. Med najboljšimi jih je že več kot 60 odstotkov v fazi izvedbe oziroma realizacije. Celoten seznam najboljših inovacij je objavljen tukaj.

Pomemben del Slovenskega foruma inovacij bo tudi letos poslovno in tehnološko stičišče, ki je namenjeno poslovnemu in tehnološkemu svetovanju potencialnim podjetnikom, podjetjem v rasti, inovatorjem ter vsem ostalim, ki želijo uresničiti poslovni izziv ali podjetniško priložnost. Skozi oba dneva bo vrsta strokovnjakov iz različnih poslovnih in tehnoloških področij na voljo za brezplačna enourna svetovalna srečanja. Vsi zainteresirani se lahko na brezplačna svetovanja z izbranim strokovnjakom prijavijo preko spleta.

V okviru dogodka bodo potekala tudi številna brezplačna podjetniška izobraževanja in usposabljanja z aktualnimi vsebinami s področja podjetništva, inovativnosti in različnih razvojnih tem. Letošnja tematika izobraževalno-programskih sklopov je usmerjena k uveljavljanju pomena komercializacije kot temeljnega dejavnika inovacijskih aktivnosti, ki vpliva na vse stopnje inovacijskega procesa. Na voljo bosta dva programa, in sicer:

  • poslovno-inovacijski program za tiste, ki želijo uspešno komercializirati svojo invencijo oziroma realizirati podjetniško idejo,
  • mednarodni program, ki je namenjen predvsem ambicioznim podjetnikom z željo po rasti na globalnih tržiščih.

Del programskih vsebin v okviru letošnjega dogodka je SPIRIT Slovenija pripravila v sodelovanju z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost (ARRS). Tako bo v četrtek, 13. novembra 2014, popoldanski programski sklop namenjen predstavitvi znanstvenih dosežkov s področja tehnike. Predstavitve znanstvenih dosežkov sicer potekajo že tretje leto, letos jeseni pod okriljem akcije Odlični v znanosti 2013. Predstavitve bodo namenjene strokovni in laični javnosti ter podjetjem, ki jih zanimajo najnovejši dosežki s področja gradbeništva, materialov, kibernetike, računalništva, elektronike, strojništva, meroslovja in drugo. S tem elementom povezujemo znanstveno sfero z gospodarstvom, saj je nujno potrebno, da znanstveniki razmišljajo v smeri potreb gospodarstva.

Eden izmed izzivov, pred katerega bodo postavljeni letošnji avtorji inovacij ter drugi obiskovalci dogodka, bo iskanje vrednosti inovacij, zaradi katerih se bodo razmere na trgu oziroma ciljnem segmentu trga bistveno spremenile. Tako je sporočilo letošnjega Slovenskega foruma inovacij, da je že samo idejo potrebno oblikovati na način, ki omogoča razvoj novega produkta in hkrati upoštevati vidike tržne realizacije novega produkta, torej imeti v mislih tudi potencialni trg in kako ta produkt prodati. Šele s prodajo novega produkta bo proces razvoja le tega resnično uspešen.

Dogodek bo potekal 12. in 13. novembra 2014 v Cankarjevem domu v Ljubljani med 10. in 18. uro.

Več informacij najdete na http://www.foruminovacij.si/, na Facebooku ali tvitu: @forum inovacij.

Vstop je brezplačen.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj