Priprave za poslovanje z e-računi so se že začele

Priprave za poslovanje z e-računi so se že začele

07. 10. 2014

Objavljeno: FinD-INFO, 17. 9. 2014, http://www.findinfo.si/, Avtor: mag. Mojca Kunšek

Določbe Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (ZOPSPU) ta hip najbolj pestijo proračunske uporabnike, ki morajo svoje računovodske sisteme pripraviti na izdajo e-računov do 1. januarja 2015. Posledično pa to pomeni, da se morajo na prejem, evidentiranje in hrambo e-računov pripraviti tudi druge pravne osebe, ki s proračunskimi uporabniki poslujejo.

Z novelo Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (ZOPSPU-A), je bilo spremenjenih vrsto določb glede poslovanja proračunskih uporabnikov, spremenjena 25. in 26. člen ZOPSPU, pa prinašata obvezno uporabo e-računov.

Tako bodo z novim letom morali proračunski uporabniki:

  • prejemati le e-račune od vseh poslovnih subjektov s katerim sodelujejo, ne glede za kakšno vrsto poslovnega subjekta gre (fizična oseba, s.p., d.o.o., društvo, javni sektor, ipd.) in ne glede za kakšno vrsto ali znesek posla;
  • prejemati in izdajati e-račune drugim proračunskim uporabnikom;
  • izdati račune drugim poslovnim subjektom, ki niso proračunski uporabniki, kot do sedaj - torej tudi v papirnati in drugih običajnih poteh.

Pravilnik o načinu izvajanja nalog podpore za spletno plačevanje storitev proračunskih uporabnikov prek sistema spletnih plačil, ki ga upravlja Uprava Republike Slovenije za javna plačila določa način izvajanja nalog UJP, kot temeljnega organa izvajanja in nadzora poslovanja z e-računi, v zvezi z delovanjem informacijsko komunikacijske infrastrukture, ki omogoča, da se s plačilnimi in kreditnimi karticami ali prek sistema spletnega bančništva brezgotovinsko plačujejo elektronske storitve, blago in izdelki, ki jih proračunski uporabniki zagotavljajo svojim strankam prek spletnih portalov.

V skladu s 3. členom Pravilnika je naloga UJP, da na svoji spletni strani objavi seznam:

  • ponudnikov e-storitev vključenih v sistem spletnih plačil,
  • e-storitev proračunskih uporabnikov, ki so vključeni v sistem spletnih plačil,
  • plačilnih servisov, vključenih v sistem spletnih plačil.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj