Namesto brainstorminga uporabite brainwriting

Namesto brainstorminga uporabite brainwriting

30. 09. 2014

Vir in informacije: http://manager.finance.si/, 12. 9. 2014, Avtor: Gorazd Suhadolnik

Tudi v slovenskem poslovnem okolju se je brainstorming uveljavil kot učinkovita skupinska ustvarjalna tehnika, pri kateri udeleženci spontano prispevajo svoje zamisli za rešitev določenega (poslovnega) problema.

Več ameriških strokovnjakov pa trdi, da ta delovna metoda pogosto zataji. Nič ni sicer narobe z izmenjavo zamisli v skupini, vendar se, kot opozarja Leigh Thompson, profesorica managementa na ameriški poslovni šoli Kellogg School, pri brainstormingu prepogosto zgodi, da medtem ko ena od oseb govori, druge nehajo razmišljati o svojih idejah. Podzavestno se že privajajo na ideje tistega, ki govori.

Ta proces, pravijo mu sidranje, hromi izvirnost. Poslovni spletni portal Fast Company navaja tudi mnenje profesorja Lorana Nordgrena z iste poslovne šole, ki pravi, da uvodne ideje običajno nesorazmerno vplivajo na nadaljnje pogovore z vzpostavijo nekakšne norme oziroma zacementirajo predstavo o tem, kaj so ustrezni primeri oziroma morebitne rešitve problema. Brainstorming, praviloma naklonjen prvim zamislim, tako kljub porabljenem času in energiji povzroči, da se velik del najboljšega razmišljanja sploh ne razvije.

Tem težavam seje mogoče izogniti z drugim, tišjim procesom, ki so ga poimenovali brainvvriting. Gre za to, da se zamisli ustvari ločeno od diskusije, sodelujoči jih najprej zapišejo, potem pa o njih razpravljajo. Pred brainstormingom ali na začetku predstavitve idej naj si udeleženci torej svoje ideje zapišejo, potem pa jih na skupinskem sestanku sistematično predstavijo. Thompsonova udeležence spodbuja, da svoje zapisane (in nepodpisane) zamisli nalepijo na zid, potem pa vsak glasuje za najboljše med njimi. Šele potem se o posameznih rešitvah razvije debata. Tak način izniči sidranje, saj lahko vsakdo razmišlja neobremenjeno z drugimi.

V raziskavi je Thompsonova tudi ugotovila, da so skupine z brainwritingom ustvarile za petino več zamisli in celo za dve petini več izvirnih idej kot s klasičnim brainstormingom.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj