Izstop iz sistema DDV

Izstop iz sistema DDV

30. 09. 2014

Objavljeno: FinD-INFO, 23. 9. 2014, http://www.findinfo.si/, Avtor: Inštitut za računovodstvo

Podjetje ne želi biti več identificirano za namene DDV, saj opravlja samo promet storitev z EU. Davčnega zavezanca zanima ali sme izstopiti iz sistema DDV in kako označiti izstop v vlogi za izbris.

Mnenje

Davčni zavezanec, ki opravlja samo storitve, obdavčljive zunaj EU pri prejemniku storitve, ne dosega praga obdavčljivega prometa 50.000 evrov, zato kot razlog za izstop iz sistema DDV označi križec pri ›promet pod 50.000 evrov‹. Iz sistema DDV kot redni davčni zavezanec lahko izstopi, vendar mora ta davčni zavezanec pridobiti posebno ID-številko za namene DDV, če opravlja storitve za davčne zavezance iz EU, obdavčene pri prejemniku storitve (točka e 1. odstavka 79. člena ZDDV-1). Davčni zavezanec, ki izstopi iz sistema DDV, ker njegov promet ne presega praga obdavčljivega prometa 50.000 evrov po 1. odstavku 94. člena ZDDV-1, nima pravice do odbitka vstopnega DDV.

V omenjenem primeru bi torej davčni zavezanec lahko izstopil iz sistema DDV kot redni davčni zavezanec in potem oddal vlogo za posebnega davčnega zavezanca, ki bi to posebno identifikacijsko številko dobil za namene poslovanja s temi tujimi davčnimi zavezanci, ne pa za domač promet. O opravljanju storitev tujim davčnim zavezancem, ki so obdavčene pri prejemniku storitve, se poroča v obračunu DDV in rekapitulacijskem poročilu, če so obdavčene z DDV v državi prejemnika storitve (torej da niso oproščene v državi prejemnika storitve).

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj