Gospodarska delegacija na Zelenortske otoke

Gospodarska delegacija na Zelenortske otoke

09. 09. 2014

Datum: 18. in 19. november 2014

Kraj: Zelenortski otoki

Generalni direktorata za podjetništvo in industrijo pri Evropski komisiji 18. in 19. novembra 2014 v okviru tako imenovane "Misije za rast" (Mission for Growth) načrtuje gospodarsko delegacijo na Zelenortske otoke.

Javna agencija SPIRIT Slovenija obvešča slovenska podjetja, predvsem tista, ki delujejo na področju tekstilne in čevljarske industrije, kmetijstva, obnovljivih virov energije, pomorstva in turizma, naj izkoristijo odlično priložnost in se udeležijo napovedane misije. Podjetja se lahko prijavijo do sredine oktobra 2014.

Gospodarska delegacija na Zelenortske otoke ima tri glavne cilje, in sicer spodbuditi poslovno sodelovanje med Evropsko unijo in Zelenortskimi otoki in ostalimi deželami Zahodne Afrike, ponuditi podporo evropskim malim in srednje velikim podjetjem za vzpostavitev delovanja na tem delu sveta ter spodbujanje trajnostne in vključujoče rasti ter poslovnih priložnosti na obeh straneh.

Zelenortski otoki, država s stabilnim demokratičnim sistemom, je članica gospodarske skupnosti Zahodnoafriških držav (ECOWAS) in ima dostop do 300 milijonskega trga, s katerim je Evropska unija pravkar podpisala Sporazum o gospodarskem sodelovanju. Ta sporazum bo omogočil 16 Zahodnoafriškim deželam (Benin, Burkina Faso, Zelenortski otoki, Slonokoščena obala, Gambija, Gana, Gvineja, Gvineja-Bissau, Liberija, Mali, Niger, Nigerija, Senegal, Sierra Leone, Togo in Mavretanija) dolgoročen dostop do trga Evropske unije brez tarif in kvot. Omenjene države ustvarijo 40 % celotne blagovne menjave, ki jo ima Evropska unija z afriškimi, karibskimi in pacifiškimi deželami. Evropska unija izvozi v te države približno 30 milijard evrov in dobavlja velik del opreme, ki prispeva k gospodarski rasti in razvoju te regije, medtem ko te države v Evropsko unijo izvozijo za 42 milijard evrov.

Več o politični in gospodarski sliki Zelenortskih otokov in ostale regije je na tej povezavi.

V gospodarski delegaciji je še prav posebej zaželena udeležba podjetij, ki delujejo na področjih, kot so:

  • tekstilna in čevljarska industrija,
  • kmetijstvo,
  • obnovljivi viri energije,
  • pomorstvo in
  • turizem.

Prijave: Podjetja, ki bi želela sodelovati v tej gospodarski delegaciji, Evropska komisija vljudno vabi, naj se prijavijo na naslednji povezavi.

Člani gospodarske delegacije se bodo udeležili tudi International Fair of Cape Verde, ki bo potekal 19. novembra 2014.

Stroške potovanja in namestitve krijejo podjetja sama, Evropska komisija bo uredila skupinske rezervacije v hotelih.

Več

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj