Milijoni za Hrastnik, Trbovlje in Radeče

Milijoni za Hrastnik, Trbovlje in Radeče

02. 09. 2014

Vir in informacije: Dnevnik, 20. 8. 2014, www.dnevnik.si, Avtor: Sabina Lokar

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je vladi poslalo predlog za uvrstitev novih projektov v Program spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore za območje občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje (HRT).

Do leta 2018 bo država po tem predlogu v Zasavje in del Posavja poslala 4,8 milijona evrov, letos in prihodnje leto po 1,2 milijona evrov, leta 2016 1,3 milijona evrov, leta 2017 pa še dober milijon evrov.

Ministrstvo vladi predlaga, naj koordinacijo, promocijo in skrbništvo programa HRT zaupa Regionalnemu centru za razvoj Zagorje (RCR) in RRA Posavje, za kar bi razvojni agenciji v celotnem obdobju prejeli kar 431.225 evrov. Pogodbo so že podpisali, veljati pa bo začela, ko bo vlada potrdila predlog gospodarskega ministrstva.

Sredstva za 160 brezposelnih

Skoraj dva milijona evrov bo država do leta 2018 namenila izvajanju programa Podjetno v svet podjetništva (PVSP), ki ga bosta prav tako izvajala RCR in RRA Posavje. Toliko sredstev bo na voljo za 160 brezposelnih, prijavljenih na zavodu za zaposlovanje, ki se bodo podali na samostojno pot. Cilj programa je, da udeleženec v obdobju enega leta po zaključku usposabljanja ustanovi lastno podjetje in se v njem zaposli oziroma se samozaposli ali pa se zaposli pri drugem delodajalcu. Udeleženci programa bodo prejeli štiri minimalne plače, del sredstev pa bo tudi iz tega dela ukrepa ostal v razvojnih agencijah, in sicer za mentorje, ki bodo usposabljali bodoče podjetnike.

Računajo na 120 novih manjših podjetij

Tretji novi predlog ministrstva za Trbovlje, Hrastnik in Radeče pa je uvedba finančnih spodbud za novonastala podjetja, s čimer bi zmanjšali razvojni zaostanek občin z ustvarjanjem novih delovnih mest in zaposlovanjem ter zagonom novih inovativnih podjetij. Programi spodbujanja podjetništva bi dajali boljše rezultate, če bi bili podjetniki na začetku svoje podjetniške poti deležni ustrezne finančne podpore v obliki tako imenovanega semenskega kapitala v obliki subvencij, ki jim olajšajo prva leta poslovanja. Po ocenah gospodarskega ministrstva naj bi na ta račun nastalo 120 novih podjetij, ki bodo ustvarila vsaj 260 delovnih mest.

Sporne prijave na prvem razpisu

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je sicer v okviru ukrepov razvojne pomoči občinam Trbovlje, Hrastnik in Radeče letos spomladi že razpisalo slabe tri milijone evrov za sofinanciranje investicij podjetij v letih 2014 in 2015. Podjetjem so do sedaj dodelili 1.477.049 evrov.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj