Poslovne in investicijske priložnosti na Poljskem

Poslovne in investicijske priložnosti na Poljskem

01. 06. 2010

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 19.5.2010, Avtor: Tatjana Pirc, ekonomska svetovalka na Veleposlaništvu RS v Varšavi, E-mail: tatjana.pirc@gov.si

V obdobju globalne gospodarske krize velja Poljska za »zeleni otok«, ki je lani kot edina članica EU uspela ohraniti pozitivno gospodarsko rast, čeprav seveda v manjšem obsegu kot v preteklih letih. Razlogi so mdr. dejstvo, da se je Poljska v preteklosti izkazala s preudarno gospodarsko politiko, kar se ji zdaj obrestuje: zmeren dvig plač je omogočil ohranitev visoke stopnje zaposlenosti tudi v času gospodarskega upočasnjenja, prav tako pa so se banke izognile rizičnim operacijam. Kot država, ki se zaenkrat nahaja še izven evro-cone je Poljska lahko ohranila fleksibilnost menjalnega tečaja. Nadaljnji priliv sredstev EU je tudi delno kompenziral zadržanost privatnih investitorjev.

Na lestvici AT Kearney je Poljska napredovala z dvajsetega na šesto najprivlačnejših lokacij za tuje neposredne investicije (TNI)  na svetu, med državami srednje in vzhodne Evrope se nahaja na prvem mestu.  V letu 2009 se je obseg tujih neposrednih investicij zmanjšal z 9.9 mrd evrov na 8.4 mrd evrov, kar je v primerjavi z drugimi državami EU in predvsem vzhodne Evropi zelo zmeren upad.

Prednosti Poljske predstavljajo pritok sredstev EU (67 mrd evrov v sedanji finančni perspektivi, kar je največji delež med vsemi novimi članicami EU –  sredstva so dostopna tudi tujim podjetjem, ki poslujejo na Poljskem); izobražena delovna sila in dobro razvita infrastruktura za poslovne in industrijske dejavnosti.

Na Poljskem se nahaja skupaj 14 gospodarskih con, ki investitorjem nudijo različne ugodnosti kot npr. davčne olajšave in svetovalno pomoč pri ustanovitvi podjetij. V letu 2008 so bile posebne ekonomske cone deležne javne pomoči v višini cca. 250 mio evrov. Kot primer uspešnega delovanja posebne gospodarske cone  velja omeniti t.i. letalsko dolino („Aviation valley“) v vzhodnopoljskem Rzeszowu, kjer se nahaja število svetovno uveljavljenih podjetij na področju civilnega in vojaškega letalstva (mdr. MTW, Hamilton). Podjetja mdr. razvijajo moderno tehnologijo na področju letalstva ter izdelujejo letalske turbine, pri čemer koristijo tudi sredstva EU.

Poljska agencija za razvoj tujih investicij (PAlilZ) pri tem nudi pomoč tujim podjetjem predvsem na področju strateško pomembnih sektorjev (avtomobilska industrija, IT, biotehnologija, »business process outsourcing«, elektronika in letalstvo). PalilZ je lani izvedel 36 projektov v skupni vrednosti 883 mio evrov.

Dodatne informacije: Podrobnejše informacije o pomoči, ki jo agencija nudi tujim investitorjem, so dosegljive na www.paiz.gov.pl, E-mail: post@paiz.gov.pl, Tel: + 48-22-339800.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj