Za izdajo e-računov imate tri možnosti

Za izdajo e-računov imate tri možnosti

22. 07. 2014

Vir in informacije: Finance, 11. 7. 2014, http://www.finance.si/, Avtor: Špela Mikuš

Po 1. januarju 2015 boste proračunskim uporabnikom lahko izdajali le še e-račune. Za to pa boste imeli na voljo tri poti: prek ponudnikov elektronskih poti, prek bank ali pa prek portala uprave za javna plačila (UJP).

Če boste po 1. januarju za katerikoli javni zavod, šolo, vrtec ali ministrstvo opravili posel, boste lahko izdali le še elektronski račun. Kdo vse sodi med proračunske uporabnike, lahko preverite v bazi UJP, že zdaj pa je jasno, da boste za plačilo lahko izbrali eno izmed treh poti. Do 1. januarja morate zato urediti svoje programe za izdajo e-računov, skleniti pogodbe s ponudniki elektronskih poti, da boste lahko izdali in poslali ustrezen račun. Približno tako, kot imate zdaj program, prek katerega izdate papirnat račun in pošto, prek katere ga dostavite prejemniku. Podobno bo po 1. januarju, le da bo elektronsko.

Ponudnikov je veliko, izbira je vaša

Za katero izmed poti in za katerega ponudnika se boste odločili, je odvisno od vas samih. Pri banki ali ponudniku elektronske poti preverite višino nadomestil in stroškov ter pogoje pošiljanja in tako presodite, prek katere poti boste pošiljali e-račune proračunskim uporabnikom. Ob tem opozarjajo, da z osebnim obiskom območne enote UJP e-računa ne boste mogli poravnati.

1. Banke: Te vam izdajanje in pošiljanje e-računov omogočajo prek svojih spletnih bank. Kakšni so pogoji in način pošiljanja, preverite pri svoji banki. Na seznamu UJP je 16 bank, ki bodo omogočale pošiljanje e-računov. Za deset bank pa je že objavljen cenik za višino nadomestil.

2. Ponudniki elektronskih poti: Na trgu je že zdaj kar nekaj ponudnikov elektronskih poti, UJP ima pogodbo sklenjeno z desetimi. Če že imate program, preverite, ali omogoča izdajanje e-računov. Če želite e-račune izdajati po tej poti, morate imeti aplikacijo, v kateri oblikujete elektronski račun, ki ga potem elektronsko odpošljete. Ob tem morate paziti, da sta aplikacija in elektronska pot povezani oziroma nastavljeni tako, da boste e-račun res lahko poslali. Ponudnike različnih elektronskih poti spodbujajo, da se povezujejo. Tudi zato, da ne pride do težav pri izdaji in sprejemanju e-računa, če eden uporablja ponudnika elektronske poti, drugi pa na primer banko.

3. Portal UJP: Ta bo na voljo le tistim podjetjem, ki nimajo možnosti za druge poti. Torej za tiste, ki nimajo tehničnih zmožnosti, da e-račune izdajajo prek bank ali ponudnikov elektronskih poti, oziroma tiste, ki izdajo zelo malo računov proračunskim uporabnikom. Če vaše podjetje proračunskemu uporabniku račun izda le nekajkrat na leto, je ta portal namenjen vam. Trenutno je meja pet računov na mesec. Če jih boste proračunskim uporabnikom mesečno izdajali več, boste morali za to izbrati drugo pot. Portal bo sicer povsem zaživel 1. januarja, pred tem pa na beta verziji lahko preverite, kako deluje. Ta pot je sicer brezplačna.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj