V veljavi pomembni davčni noveli

V veljavi pomembni davčni noveli

15. 07. 2014

Objavljeno: http://www.tax-fin-lex.si/, 7. 7. 2014

Veljati sta začeli novela zakona o dohodnini in novela zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, s katerima se zvišuje prag letnega prometa za pavšalno obdavčitev s 50.000 evrov na 100.000 evrov, hkrati pa zvišujejo normirani stroški s 70 na 80 odstotkov. A podjetniki bodo na učinkovanje ukrepa morali počakati, saj se bo začel uporabljati z novim davčnim letom.

Prihodnje leto v veljavo stopajo spremembe v obračunavanju DDV v EU, ki bodo po ocenah Evropske komisije olajšale poslovanje in zagotovile bolj pošteno porazdelitev prihodkov med državami članicami. DDV na telekomunikacijske, televizijske in elektronske storitve se bo namreč obračunaval glede na lokacijo potrošnika, in ne ponudnika storitev. Ta sprememba bo zagotovila enakopravnejše pogoje poslovanja za podjetja ter pravičnejše obdavčevanje s strani držav članic. Hkrati bo uvedena mini točka "vse na enem mestu", ki bo znatno znižala stroške in upravno obremenitev za zadevna podjetja.

Poslanci so potrdili tudi predlog novele zakona o izvršbi in zavarovanju, s katero naj bi pospešili in hitreje zaključili izvršilne postopke. Tako bo po novem pri nepremičninah izklicna cena na prvi dražbi postavljena pri 70 odstotkih ocenjene vrednosti, ukinja se tretja javna dražba in spreminjajo določbe varščine.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj