Prodor na trg severne sosede je zahteven

Prodor na trg severne sosede je zahteven

08. 07. 2014

Vir in informacije: Finance, 5. 6. 2014, http://www.finance.si/, Avtor: Samo Kranjec

Avstrijce prepriča le visoka kakovost, so trdi pogajalci, dogovorjenega se zelo natančno držijo in to zahtevajo tudi od partnerjev.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo je zelo tesno, prodor na trg severne sosede pa zahteva dobro pripravo, analizo trga ter jasno promocijo glavnih konkurenčnih prednosti. Avstrijski podjetniki pa nove partnerje preverjajo z manjšimi količinami, in ko jim dovolj zaupajo, se odločijo za širše sodelovanje.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo je zelo tesno. Spodbujata ga bližina in tudi stoletno bivanje v skupni državi - Avstro-Ogrski, zaradi česar smo si tudi Slovenci in Avstrijci po miselnosti razmeroma podobni. V Sloveniji je okoli 700 avstrijskih podjetij, redno pa jih z našo državo posluje nekaj tisoč.

Pridobivanje informacij in prvi stiki

Če o delovanju na avstrijskem trgu ne vemo nič, se je dobro udeležiti dogodkov, ki jih za povezovanje slovenskih in avstrijskih podjetij organizira predstavnik avstrijskega gospodarstva v Sloveniji Advantage Austria, ki je del avstrijske gospodarske zbornice. Na leto jih organizirajo približno 20. Informacije o nastopu na avstrijskem trgu pa je mogoče pridobiti tudi na slovenski obrtno-podjetniški in gospodarski zbornici ter na agenciji SPIRIT.

Če želimo prodajati v Avstriji, je v prvem koraku najbolje nastopiti prek avstrijskih samostojnih trgovskih zastopnikov, ki imajo svoje združenje (www.commercial-agent.at/DE/Default.aspx), še posebej, če ne znamo nemško ali znamo vsaj angleško. Pri tem je pri sodelovanju med podjetji pomembno, da so naši izdelki ali storitve kakovostni in da je mogoče sodelovati dolgoročno. Za utrjevanje dolgoročne navzočnosti na avstrijskem trgu pa je treba biti tudi na tamkajšnjih sejmih, ki so pomembni v naši dejavnosti.

Hitrejša ustanovitev podjetja in nižji davki

Ena od možnosti za večji prodor na avstrijski trg je tudi ustanovitev skupnega podjetja z avstrijskimi partnerji, s katerimi lahko nastopajo tudi na drugih trgih. Slovenska podjetja, ki želijo vlagati v Avstriji, se lahko obrnejo na agencijo ABA, katere poslanstvo je prav v tem. Poznavalci pravijo, da je v Avstriji mogoče podjetje ustanoviti hitreje in ceneje kot v Sloveniji, nižji so tudi davki. Morebitne ugodnosti pa so odvisne od posameznih dežel ter tudi lokalnih skupnosti in industrijskih ali poslovnih con.

V zvezi z ugodnostmi kaže tudi omeniti, da holdingi, ki imajo sedež v Avstriji, lahko vrednost izgub, ki so jih ustvarili v hčerinskih družbah v drugih državah, odštejejo od dobička, ki ga ustvarja mati.

Trdi pogajalci, ki se držijo dogovorjenega

Avstrijci so trdi pogajalci, ko pa je dogovor sklenjen, se ga zelo natančno držijo. Pri poslovnih sestankih že na začetku ne preidejo takoj k stvari kot denimo Nemci, to v Avstriji velja za nevljudno. Pri sodelovanju je tudi pomembno, da je sestava gospodarstev podobna, saj po številu prevladujejo mala in srednja podjetja, kjer so vodilni praviloma tudi lastniki podjetij, zato razmišljajo podobno. Avstrijski podjetniki in kupci tudi niso zadržani do tujih izdelkov, saj vedo, da vsega ni mogoče (najceneje) proizvajati v Avstriji ter sta uvoz in izvoz za gospodarski uspeh nujna.

Avstrijska podjetja redno preverjajo bonitete svojih poslovnih partnerjev. V začetku sodelovanja od partnerjev zahtevajo plačilo vnaprej, ko pa se vzpostavi zaupanje, preidejo na plačila po dobavi. Avstrijski podjetniki poznajo slovensko gospodarstvo dovolj dobro, da trenutni politični in tudi gospodarski položaj na njihovo pripravljenost za sodelovanje s Slovenijo ne vpliva bistveno. Vedo namreč, da je v Sloveniji veliko dobrih podjetij, s katerimi je mogoče sodelovati.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj