Kaj je umetna inteligenca?

Kaj je umetna inteligenca?

Kaj je umetna inteligenca?

02. 08. 2023

Umetna inteligenca (UI) je veja računalniške znanosti, ki se ukvarja z razvojem sistemov, ki imajo sposobnost opravljanja nalog, ki običajno zahtevajo človeško inteligenco. 

Umetna inteligenca (UI) je veja računalniške znanosti, ki se ukvarja z razvojem sistemov, ki imajo sposobnost opravljanja nalog, ki običajno zahtevajo človeško inteligenco. 

Namen UI je ustvariti računalniške programe in sisteme, ki lahko zaznavajo, razmišljajo, učijo, se odločajo in komunicirajo na način, podoben človeku.

Obstajajo različne oblike umetne inteligence, vključno s šibko umetno inteligenco (npr. specializirani algoritmi za določene naloge) in močno umetno inteligenco (npr. sistemi, ki imajo sposobnost splošnega učenja in reševanja različnih nalog). UI se lahko uporablja v številnih področjih, kot so avtomatizacija procesov, prepoznavanje vzorcev, napovedovanje, avtonomna vozila, jezikovno procesiranje, robotika in še več.

Umetna inteligenca temelji na različnih tehnikah, kot so strojno učenje, globoko učenje, naravno jezikovno procesiranje, logika, verjetnostni modeli in optimizacija. Cilj je ustvariti sisteme, ki lahko samodejno pridobivajo znanje iz podatkov, se prilagajajo okolju, rešujejo kompleksne probleme in se neprekinjeno izboljšujejo.

Kdaj se je začela razvijati umetna inteligenca?

Koncept umetne inteligence (UI) se je začel razvijati v 50. letih 20. stoletja. Takrat so se raziskovalci začeli ukvarjati z idejo, da bi računalniki lahko posnemali človeško inteligenco in izvajali naloge, ki zahtevajo razumevanje, učenje in odločanje.

Nato so v 80. in 90. letih prišle v ospredje tehnike strojnega učenja, ki so omogočile računalnikom, da se učijo iz podatkov in izboljšujejo svoje delovanje s časom. Te tehnike so se razvijale in nadgrajevale, kar je pripeljalo do vzpona ‘globokega učenja’ (deep learninga) in konkretnega napredka na področjih, kot so prepoznavanje slik, naravno jezikovni procesiranje, avtonomna vožnja in še več.

Razvoj umetne inteligence je še vedno dinamičen in nenehno napreduje. V zadnjih letih so se pojavili napredni jezikovni modeli, kot je Chat GPT, ki so pokazali izjemno sposobnost generiranja naravnega jezika. To je pripomoglo k širši uporabi umetne inteligence v različnih panogah in domenah, kar ima pomembne vplive na družbo, tehnologijo in gospodarstvo.

Primeri aktualne uporabe umetne inteligence!

  1. Virtualni pomočniki: Virtualni pomočniki, kot so Siri, Google Assistant, Alexa in Cortana, so zmožni prepoznavanja glasu in naravnega jezika ter izvajanja ukazov in odgovarjanja na vprašanja uporabnikov.
  2. Prevajanje jezika: Umetna inteligenca se uporablja za prevajanje jezika, kar omogoča hitro in natančno prevajanje med različnimi jeziki. Primer tega je Google Prevajalnik, ki uporablja globoke nevronske mreže za prevajanje besedil.
  3. Filtriranje neželenih vsebin: Umetna inteligenca se uporablja za filtriranje neželenih vsebin, kot so neprimerni komentarji, spam in sovražni govor, na platformah družbenih omrežij in spletnih straneh. To pomaga ustvariti varnejše in bolj prijetno spletno okolje.
  4. Samodejno označevanje slik: Umetna inteligenca se uporablja za samodejno označevanje slik, kar omogoča enostavno iskanje in organizacijo slikovnega gradiva. Na primer, aplikacija Google Photos samodejno prepozna ljudi, kraje in predmete na slikah.
  5. Priporočilni sistemi: Umetna inteligenca se uporablja za priporočanje izdelkov, filmov, glasbe in drugih vsebin na podlagi preteklih preferenc in vedenja uporabnika. Primer tega je Netflix, ki uporablja algoritme za priporočanje filmov in serij glede na pretekle ogledane vsebine.
  6. Prepoznavanje objektov v slikah: Umetna inteligenca se uporablja za prepoznavanje in razvrščanje objektov na slikah. To se lahko uporablja v varnostnih sistemih za prepoznavanje obrazov, v aplikacijah za razvrščanje fotografij in v avtonomnih vozilih za zaznavanje pešcev in drugih vozil.
  7. Robotika: Umetna inteligenca se uporablja v robotiki za avtonomno navigacijo, prepoznavanje objektov, manipulacijo s predmeti in sodelovanje z ljudmi. To se uporablja v industrijskih robotih, medicinskih robotih in robotskih asistentih.

Kaj je Chat GPT?

ChatGPT, znan tudi kot Generative Pre-trained Transformer, je brezplačni klepetalnik, ki ga je razvilo podjetje OpenAI iz San Francisca, ki se ukvarja z raziskavami na področju umetne inteligence, za katero želijo, da čim bolj koristi človeštvu. Prvič je bil predstavljen v maju 2020, javnosti pa je postal na voljo v novembru 2022.

Chat GPT deluje na podlagi umetne inteligence in je bil razvit za ustvarjanje besedil, ki izgledajo, kot da bi jih napisal človek. Ko vprašate klepetalnik vprašanje, bo podal odgovor, ki lahko vsebuje več stavkov ali odstavkov. 

Ta klepetalnik predstavlja velik napredek na področju generiranja besedil z umetno inteligenco.

Od kod Chat GPT jemlje podatke?

Chat GPT je treniran na velikem obsegu besedil, ki izhajajo iz različnih virov na spletu. Ti viri vključujejo članke, knjige, spletno vsebino, forumsko diskusijo, objave na družbenih omrežjih in druge javno dostopne besedilne vire. Podatki, uporabljeni za usposabljanje Chat GPT, so bili zbrani na internetu.

Kako dolgo so razvijali Chat GPT

Prvi model v seriji GPT, imenovan GPT-1, je bil predstavljen leta 2018. Nato je sledil GPT-2, ki je bil predstavljen leta 2019 in je bil znatno večji in zmogljivejši od svojega predhodnika. GPT-2 je bil znan po svoji sposobnosti generiranja prepričljivih besedilnih vsebin.

Nadaljnje izboljšave in raziskave so privedle do razvoja GPT-3, ki je bil predstavljen leta 2020. GPT-3 je izjemno velik model, ki vsebuje 175 milijard parametrov in je predstavljal pomemben mejnik v zmogljivosti generativnih modelov.

Od takrat so se nadaljevala prizadevanja za nadaljnji razvoj in izboljšanje modelov GPT, vključno z različnimi posodobitvami. Časovni okvir razvoja in izboljšav ChatGPT je odvisen od specifičnih posodobitev in različic, ki so bile izdane v različnih časovnih obdobjih.

Pomembno je omeniti, da se razvoj modelov, kot je ChatGPT, nadaljuje tudi po njihovem prvem predstavitvenem datumu. Raziskovalci in inženirji na področju umetne inteligence ter podjetja, kot je OpenAI, nenehno izboljšujejo in nadgrajujejo modele na podlagi povratnih informacij in novih odkritij v tej hitro razvijajoči se panogi

Zanimiva dejstva o chat GPT

  • Potem ko je bil lansiran v Novembru 2022, je Chat GPT v samo petih dneh presegel 1 milijon uporabnikov; za primerjavo, aplikacija Instagram je potrebovala 2,5 meseca za milijon uporabnikov, Netflix pa kar 3,5 leta.
  • Chat GPT je januarja 2023 dosegel 100 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov in tako postal najhitreje rastoča aplikacija v zgodovini
  • Trenutno ima približno 200 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov
  • Stran, na kateri je dosegljiv Chat GPT, je imela v aprilu 2023 1.8 milijarde obiskov
  • Obiskovalec na Chat GPT povprečno 8 minut in 32 sekund
  • Elon Musk je soustanovitelj podjetja OpenAi, ki je razvilo Chat GPT, vendar se je iz njega umaknil že leta 2018

***

Nazaj