V ljubljanskem Tivoliju do konca aprila na ogled arhitekturni presežki v leseni gradnji

V ljubljanskem Tivoliju do konca aprila na ogled arhitekturni presežki v leseni gradnji

02. 03. 2021

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: SPIRIT Slovenija, javna agencija, 23. 2. 2021, www.spiritslovenia.si

V ljubljanskem Tivoliju bo vse do konca letošnjega aprila na ogled razstava »Arhitektura v lesu danes za jutri.«

Razstava, ki so jo ob podpori Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in javne agencije SPIRIT Slovenija pripravile Odprte hiše Slovenije (OHS) v sodelovanju s partnerji, prikazuje odlične arhitekturne projekte lesene gradnje slovenskih arhitektov in konstrukcijskih inženirjev.

Med predstavljenimi projekti so tudi štiri arhitekturne realizacije, ki so v letu 2020 prejele nacionalno nagrado za Naj leseno gradnjo 2020.

Razstava na 80 panojih v Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju prikazuje inovativno, trajnostno in navdihujočo uporabo lesa tako pri konstrukciji samih stavb kot pri notranji opremi.

SPIRIT Slovenija skupaj z Direktoratom za lesarstvo že od leta 2013 izvaja vrsto aktivnosti za promocijo slovenskega lesa in lesenih izdelkov doma v tujini. Z njimi krepimo zavedanje o lesu in si prizadevamo za pozitivno podobo lesa v javnosti. Tako se že nekaj let partnersko vključujemo tudi v projekt Odprte hiše Slovenije. Na ta način skupaj širimo primere dobrih praks ter izobražujemo javnost o vrednotah dobro oblikovanega in grajenega prostora.

Med predstavljenimi projekti so tudi arhitekturne realizacije, ki so v letu 2020 prejele nacionalno nagrado Naj lesena gradnja 2020, ki sta jo lani že tretjič zapovrstjo podelila gospodarsko ministrstvo ter SPIRIT Slovenija, in sicer: Stanovanjsko apartmajsko naselje Podbreg, Ekohiša BIC Ljubljana, Trajnostni športni center Squashland in Tržnica Medvode. Namen te nagrade je spodbujati  arhitekte, naročnike in izvajalce k večji uporabi lesa, ki je že tradicionalno slovenski naravni potencial.

Sicer pa so v razstavo uvrščeni tudi projekti, nominirani za prestižno mednarodno arhitekturno nagrado Mies van der Rohe 2022 in projekti letošnjih nagrajencev Prešernovega sklada, biroja Jereb in Budja arhitekti.

Razstava bo na ogled vse do 30. aprila 2021.

Več o tem

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj