Letos višje subvencije za električna vozila

Letos višje subvencije za električna vozila

26. 01. 2016

Vir in informacije: STA, 19. 1. 2016, http://www.sta.si/

Eko sklad je podaljšal lanska javna poziva za dodelitev subvencij za električna vozila in napovedal objavo novih razpisov, na katerih bodo subvencije višje. Na letošnjih razpisih bodo znašale od 3000 do 7500 evrov, potem ko so se lani gibale med 2000 in 5000 evrov.

Z namenom, da so upravičencem nepovratne finančne spodbude na voljo do objave novih javnih pozivov v letu 2016, in glede na dejstvo, da razpisana sredstva v letu 2015 niso bila v celoti dodeljena, je Eko sklad podaljšal veljavnost javnih pozivov za dodeljevanje nepovratnih sredstev občanom in pravnim osebam za nova in predelana električna vozila, je sklad danes objavil v časniku Finance in na svoji spletni strani.

Objava novih javnih pozivov je predvidena v februarju. Glede na poslovni in finančni načrt Eko sklada za leto 2016 so za naložbe v električna vozila predvidene višje nepovratne finančne spodbude. Te bodo odvisne od kategorije vozila in bodo znašale od 3000 do 7500 evrov.

Za subvencije lahko kot občani zaprosijo fizične osebe, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji. Pravne osebe, ki so upravičene do subvencij, pa so država in lokalne skupnosti, gospodarske družbe, ki imajo poslovno enoto ali podružnico v Sloveniji, samostojni podjetniki posamezniki in fizične osebe, ki samostojno opravljajo dejavnost kot poklic.

Eko sklad je od leta 2011 dodelil 1,8 milijona evrov nepovratnih sredstev, dejansko pa doslej izplačal okoli 1,1 milijona evrov za nakup ali predelavo 274 vozil.

Eko sklad hkrati s temi subvencijami občanom ponuja ugodna posojila za okoljske naložbe. Obrestna mera je trimesečni Euribor + 1,5 odstotka. Po spremenjenem pozivu je za ta posojila na voljo 15 milijonov evrov, kaže objava na spletni strani sklada.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj