Kako zaposlimo delavca - seznam opravil

Kako zaposlimo delavca - seznam opravil

Kako zaposlimo delavca - seznam opravil

25. 10. 2019

Objavljeno: www.racunovodja.com, 24. 9. 2019

Pisna pogodba o zaposlitvi mora biti delavcu izročena ob njeni sklenitvi. Delavec ima pravico kadarkoli zahtevati od delodajalca njeno izročitev in sodno varstvo, če mu ta ni bila izročena v skladu z zakonom.

Z dnem nastopa dela, ki je dogovorjen v pogodbi o zaposlitvi, se začnejo uresničevati pravice in obveznosti v delovnem razmerju, ter tudi vključitev delavca v socialno zavarovanje.

Delodajalec je dolžan v skladu z 9. členom Zakona o delovnih razmerjih prijaviti delavca v obvezno pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje ter v zavarovanje za primer brezposelnosti v skladu s posebnimi predpisi in delavcu izročiti fotokopijo prijave v 15 dneh po nastopu dela.

V kolikor nastop dela ni določen, se kot datum nastopa dela šteje datum sklenitve pogodbe o zaposlitvi.

Pravice in obveznosti in tudi vključitev v socialno zavarovanje na podlagi delovnega razmerja se začnejo tudi v primeru, če delavec tega dne ne začne delati iz upravičenih razlogov, ko je delavec upravičeno odsoten z dela po zakonu ali kolektivni pogodbi ali v primerih, ki so določeni s pogodbo o zaposlitvi.

Delodajalec je dolžan pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi seznaniti delavca z delom, pogoji dela ter pravicami in obveznostmi delavca in delodajalca, ki so povezane z opravljanjem dela, za katerega se sklepa pogodba o zaposlitvi.

Delavec je dolžan delodajalcu posredovati podatke, ki se nanašajo na uresničitev pravic in obveznosti iz delovnega razmerja (delavsko knjižico, EMŠO, davčno številko, številko bančnega računa, podatke o vzdrževanih družinskih članov ...)

Kaj vse je potrebno narediti pred zaposlitvijo oziroma kako zaposlimo delavca:

  • objava prostih del oziroma vrste dela - 23. čl. ZDR,

(Če gre za novo zaposlitev - objava na ZRSZ oz. v sredstvih javnega obveščanja ali oboje. Rok za prijavo kandidatov ne sme biti krajši od 5 dni. Od kandidata se lahko zahtevajo dokazila o izobrazbi, dodatnih znanjih in delovnih izkušnjah. Objava prostega dela oziroma vrste dela ni potrebna samo v izjemnih primerih, ki so našteti v 24. členu ZDR. Če so pri delodajalcu zaposleni delavci za določen čas oz. s krajšim delovnim časom - tudi na pri delodajalcu običajen način.)

  • oddaja obrazca PD -1 na Zavodu za zaposlovanje - PRIJAVA POTREB PO DELAVCIH,
  • vabilo na zaposlitveni intervju (po presoji delodajalca),
  • izbira kandidata - 22. čl. ZDR,

(Kandidata, ki je bil izbran, se pisno obvesti o tem, vsem ostalim neizbranim kandidatom se v 8 dneh po sklenitvi pogodbe OBVEZNO pošlje "obvestilo neizbranemu kandidatu" - 28. čl. ZDR. V obvestilu se navede ime in priimek neizbranega kandidata - identiteta izbranega kandidata ne sme biti razkrita.)

  • seznanitev izbranega kandidata z delom, pogoji dela ter pravicami in obveznostmi,

(Izjava delavca, da ga je delodajalec seznanil z delom oz. vrsto dela, drugimi pravicami, obveznostmi in pogoji dela pri delodajalcu.)

  • napotitev na zdravstveni pregled,

(Splošni ali na posebne preglede, ki se posebej zahtevajo in so obvezni za določene dejavnosti.)

  • predlog pogodbe o zaposlitvi - 15. čl. ZDR,

(Pogodba o zaposlitvi se sklene v pisni obliki. Delodajalec mora izročiti pisni predlog pogodbe o zaposlitvi praviloma tri dni pred predvideno sklenitvijo.)

  • sklenitev pogodbe o zaposlitvi z izbranim kandidatom,
  • prijava podatkov o pokojninskem, invalidskem in zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo, zavarovanju za primer brezposelnosti in o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi - oddaja obrazca M1-M2, PRIJAVA DELAVCA - 9. čl. ZDR,

(Delodajalec je dolžan delavca prijaviti v obvezno pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje ter zavarovanje za primer brezposelnosti v skladu s posebnimi predpisi in mu izročiti fotokopijo prijave v 15 dneh od nastopa dela. Če ni naveden datum, šteje datum sklenitve pogodbe o zaposlitvi. Obrazec M1-M2 se posreduje Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.)

  • izročitev obvestila o odmeri letnega dopusta,

(Delodajalec sprejme s strani delavca potrdilo o neizrabljenem letnem dopustu pri prejšnjem delodajalcu ter izroči obvestilo o odmeri dolžine letnega dopusta za tekoče koledarsko leto.)

Nazaj