Uvozniki, od junija je carinjenje hitrejše

Uvozniki, od junija je carinjenje hitrejše

10. 06. 2014

Vir in informacije: Finance, 6. 6. 2014, http://www.finance.si/, Avtor: Teja Grapulin

Svoje nakupe prek spleta, predvsem naročila iz držav, ki niso članice EU, boste po novem dobili v roke tudi do nekaj dni hitreje. Najpomembnejša novost so posodobljeni postopki carinjenja, potem ko pošiljke prispejo k nam.

Za poštne pošiljke, ki prispejo iz držav zunaj EU, veljajo enaki uvozni carinski postopki kot prej, se je pa s 1. junijem spremenila obdelava podatkov. Po novem ima namreč Pošta Slovenije nova pooblastila carinske uprave in je tako prevzela operativni del carinskega postopka, tudi obračun carinskih dajatev. Pomembno za večjo hitrost postopkov pa je, da po novem potekajo v elektronski obliki. Pošiljke še vedno nadzira carina, ki odobri vsako posebej.

Za katere pošiljke velja novost

Posodobljeni postopki veljajo za vse pošiljke, bodisi da je naročnik fizična bodisi pravna oseba, za vse se podatki o pošiljkah obdelujejo v elektronski obliki. Pravne osebe, ki želijo čim hitreje opraviti uvoz pošilj­ke, po prejemu obvestila pošljejo potrebne dokumente po elek­tronski pošti in uvozni postopek se lahko izvede.

Kaj se izboljša za stranko

Naročeno blago bo lahko v vaših rokah v precej krajšem času, kot bi bilo po starem. Prej so pri obdelavi pošiljk fizičnim osebam zaradi vse večje količine pošiljk malih vrednosti in kontrole zaradi morebitnih carinskih goljufij nastajali tudi tedenski zaostanki, po novem pa gre lahko pošiljka v roke prejemniku že dan potem, ko je prispela na pošto.

Za pravne osebe to pomeni, da če dopoldan prejmejo obvestilo o prispeli pošiljki, v istem dnevu lahko že opravijo ves uvoz in predvidoma prevzamejo naročeno. Vse to seveda velja, če pošiljatelj in prodajalec navedeta in posredujeta pravilne in popolne podatke.

Koliko ta hitrost stane

Pošta je od carine prevzela nove naloge in te storitve tudi zaračunava. Osnovna cena storitve za blago, ki je deklarirano carini, je tri evre. Potem je tu še postopek carinjenja. Če boste kot fizična oseba denimo uvažali telefon v vrednosti do 80 evrov, vas bo uvozni postopek stal šest evrov, za blago od 81 do 150 evrov postopek stane osem evrov, za blago v vrednosti nad 150 evrov zaračunajo 12 evrov. Ni pa več stroškov tiskanja dokumentov, kar je bila praksa po dosedanjem postopku uvoza.

So pa, tako na pošti, postale ugodnejše špediterske storitve za pravne osebe, predvsem po zaslugi preoblikovanja storitev. Uvozni postopek blaga, vrednega do tisoč evrov, stane 20 evrov, blaga nad tisoč evrov pa 30 evrov.

Kako je lahko postopek še hitrejši

Pošta načrtuje, da bo v kratkem tudi obveščanje strank, tako fizičnih kot pravnih oseb, potekalo v elektronski obliki, kar bo postopek še pospešilo.

Na hitrost uvoznega postopka lahko vplivate sami, opozarjajo na pošti, in sicer tako, da jim posreduje vse informacije, ki lahko vplivajo na carinski postopek, denimo račun. Pomembno je tudi, kako je izpolnjena carinska izjava (CN22 ali CN23), to izpolni pošiljatelj, ali so podatki pravilni in verodostojni - recimo, ali je navedena cena pravilna.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj