Slovenski startup ekosistem za preboj Slovenije med najbolj privlačna okolja za zagonska podjetja

Slovenski startup ekosistem za preboj Slovenije med najbolj privlačna okolja za zagonska podjetja

13. 02. 2024

Vir in informacije: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, 1. 2. 2024, www.gov.si

Na dvodnevni delavnici slovenskega ekosistema zagonskih podjetij v skupni organizaciji iniciative Start:up Slovenija in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport o konkretnih ukrepih, da postane Slovenija privlačno okolje za nastanek in rast zagonskih podjetij.

Iniciativa Start:up Slovenija je na pobudo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport organizirala dvodnevno delavnico v Velenju, namenjeno dogovoru o potrebnih ukrepih za preboj Slovenije med privlačne države za nastajanje, rast in razvoj zagonskih podjetij. Znotraj ekosistema zagonskih podjetij so v ta namen oblikovali devet strateških pobud, namenjenih izboljšanju pogojev.

Čeprav ima Slovenija razvit in postavljen ekosistem z delujočim podpornim okoljem, je njen položaj v mednarodnem okolju šibak: imamo 238 zagonskih podjetij na milijon prebivalcev (Estonija 148) ter le 41 evrov investiranega tvegana kapitala na prebivalca (Estonija 1947 evrov). Prvi dan delavnice je prinesel jasno sporočilo, da startup ekosistem ne želi le nadoknaditi zamud na tem področju, ampak da z izboljšanjem pogojev Slovenija doseže preboj med najboljše države za zagonska podjetja.

Udeleženke in udeleženci iz podpornega okolja (inkubatorjev, pospeševalnikov in tehnoloških parkov), gospodarskih združenj, zagonskih podjetij, skladov tveganega kapitala ter javnih institucij so iskali soglasje o devetih strateških pobudah: o vitki delniški družbi, o izboljšanju regulative za vlaganje v alternativne naložbe, o davčnih olajšavah za vlaganje v tvegani kapital, o hitrem zaposlovanju visokotehnoloških talentov od drugod, o opcijskem nagrajevanju, o podpornem okolju, o možnostih za nepovratno in povratno financiranje ter o enotni promociji slovenskega ekosistema zagonskih podjetij.

Ukrepe, identificirane na delavnici, bo ministrstvo sicer vključilo v pripravo strateških dokumentov za povečanje produktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Več o ukrepih

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj