Začetek delovanja enotnega patentnega sistema pomeni začetek novega obdobja za intelektualno lastnino

Začetek delovanja enotnega patentnega sistema pomeni začetek novega obdobja za intelektualno lastnino

06. 06. 2023

Vir in informacije: Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino, 1. 6. 2023, www.gov.si

Evropski patent z enotnim učinkom oziroma t. i. enotni patent prinaša nove možnosti za cenejšo in enostavnejšo pridobitev enotnega patentnega varstva v več državah Evropske unije. Enotno sodišče za patente bo omogočilo hitrejše reševanje patentnih sporov in vzpostavilo enotno sodno prakso.

Enotni patentni sistem bo omogočil enotno patentno varstvo v vseh sodelujočih državah članicah EU z eno patentno prijavo, vloženo pri Evropskem patentnem uradu, in zagotovil centralizirano platformo za vseevropske patentne spore pred Enotnim sodiščem za patente. Ta novi sistem bo pomenil najpomembnejšo reformo v zgodovini evropskega patentnega sistema od njegove ustanovitve leta 1973.

Več o tem

Prednosti enotnega patenta

Trenutno se lahko izum v Evropi zavaruje z nacionalnim ali evropskim patentom. Evropski patentni urad kot osrednji organ preizkusi prijave za evropske patente, kar izumiteljem prihrani stroške v primerjavi z več vzporednimi nacionalnimi patentnimi prijavami in hkrati zagotavlja visoko kakovost podeljenih evropskih patentov. Podeljeni evropski patent je sveženj nacionalnih patentov.

Evropski patent z enotnim učinkom, ki začne veljati 1. junija letos, pa je evropski patent, ki na zahtevo imetnika patenta in z vložitvijo enega samega zahtevka lahko pridobi enotni učinek na celotnem ozemlju sodelujočih držav članic Evropske unije. To pomeni privlačno alternativo nacionalnim potrditvam v državah članicah, ki sodelujejo v novem sistemu. 

Države, ki sodelujejo v sistemu

Evropski patent z enotnim učinkom bo na začetku veljal v 17 državah (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Danska, Estonija, Finska, Francija, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Slovenija, Švedska), kasneje se lahko pridružijo še ostale države članice okrepljenega sodelovanja (Ciper, Češka, Grčija, Madžarska, Irska, Poljska, Romunija in Slovaška). Španija in Hrvaška sta edini državi članici EU, ki o pristopu zaenkrat ne razmišljata.

Enotno sodišče za patente

Uspeh sistema v precejšnji meri temelji na uspehu ne samo enotnega patenta, ampak tudi in predvsem Enotnega sodišča za patente (povezava na angleško stran), ki naj bi s poenotenjem sodne prakse vsem deležnikom na patentnem področju omogočil višjo raven pravne predvidljivosti in gotovosti. Ena od pomembnih sestavin novega sistema bo tudi Center za arbitražo in mediacijo v patentnih sporih, ki bo imel sedeža v Ljubljani in Lizboni, in ki bi lahko imel - vsaj glede na nekatere izkušnje iz tujine - pomembno vlogo pri reševanju patentnih sporov.

Na spletni strani Urada RS za intelektualno lastnino lahko najdete v slovenščino preveden Vodnik po evropskem patentu ter ostala gradiva in informacije.

Na spletni strani Evropskega patentnega urada so na voljo obširnejše informacije o sistemu enotnega patenta (v angleškem jeziku).

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj