4PDIH spodbuja podatkovno ekonomijo

4PDIH spodbuja podatkovno ekonomijo

19. 07. 2022

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: IPPR agencija za komuniciranje, https://ippr.si/

Podatkovna ekonomija predstavlja globalni digitalni ekosistem, v katerem proizvajalci in porabniki podatkov - podjetja, posamezniki in javna uprava - zbirajo, urejajo in izmenjujejo zbrane podatke iz najrazličnejših virov. Pametna uporaba podatkov ima lahko transformativen učinek na različne panoge in ustvarja nove priložnosti za gospodarsko rast, ne samo za velika, temveč tudi za mala in srednje velika podjetja (MSP). V digitalnem inovacijskem stičišču 4PDIH se zavedajo, kako pomembno je učinkovito upravljanje s podatki. S tem namenom podjetja vabijo k premisleku o podatkovni ekonomiji in ustvarjanju vrednosti. Trenutno sta na tem področju aktualni dve možnosti financiranja v povezavi z digitalnimi rešitvami za deljenje, obdelavo in inovativno uporabo podatkov:

  • Razpis za MSP, ki želijo pomagati na področju povpraševanja po podatkih in njihove uporabe

Projekt i4Trust gradi ekonomsko trajnostni ekosistem, v katerem bodo podjetja lahko ustvarjala inovativne storitve z odpravljanjem »podatkovnih silosov« z izmenjavo, pouporabo in trgovanjem s podatkovnimi sredstvi. V i4Trust so tako v maju odprli drugi javni razpis za izbor projektov, ki bi spodbudili sodelujoča digitalna inovativna stičišča (DIH) in evropska podjetja k razumevanju povpraševanja po podatkih, vzpostavitvi partnerstev za izmenjavo podatkov in opredelitvi konkretnih primerov uporabe, ki temeljijo na zaupanja vredni in učinkoviti izmenjavi podatkov. Prijave projektov morajo vključevati vsaj štiri organizacije, eno DIH in najmanj tri MSP. Izbrani projekti bodo postali del prilagojenega devetmesečnega mentorskega programa i4Trust, ki vključuje finančno podporo do 120.000 EUR na projekt, mentorsko podporo pri operativnih, tehničnih in poslovnih zadevah ter podporo pri razvoju ključnih tehnoloških gradnikov. Rok za oddajo vlog za prijavo projekta je 12. september 2022. 4PDIH vabi MSP v konzorcij in ponuja svojo inovacijsko podporo pri prijavi projektov na razpis. Več informacij je na voljo na spletni strani i4trust ter pri predstavnikih 4PDIH.

  • EUhubs4data - razpis bo predvidoma objavljen v septembru

Drugo priložnost za sodelovanje v podatkovni ekonomiji predstavlja projekt EUhubs4data, s katerim je v partnerstvo povezano tudi stičišče 4PDIH. V sklopu tega projekta sta bila že izvedena dva odprta razpisa za MSP, predviden pa je še tretji razpis, ki naj bi bil za prijavitelje odprt v septembru in oktobru 2022. MSP je na voljo financiranje v višini 60.000 EUR in brezplačna pomoč vsaj dveh DIH-ov iz projekta v obliki storitev, podatkovnih virov in usposabljanj iz kataloga projekta v devetih mesecih trajanja projektov. Natančni pogoji sodelovanja bodo objavljeni v bližnji prihodnosti. Ti bodo podobni tistim v prvih dveh razpisih, zato lahko potencialni prijavitelji na spletni strani projekta (https://euhubs4data.eu/1st-open-call/ in https://euhubs4data.eu/2nd-open-call/) že najdejo več podrobnosti. Za več informacij in pomoč pri izdelavi prijav se podjetja lahko obrnejo na 4PDIH.

***

O 4PDIH

4PDIH, digitalno inovacijsko stičišče, ki je bilo ustanovljeno na Univerzi v Ljubljani s podporo Skupnosti občin Slovenije, je aktiven člen v rastoči podatkovni ekonomiji. S tem ko na področju podatkovne ekonomije postaja vedno bolj aktiven partner na različnih projektih, išče tudi možnosti za sinergije in sodelovanje v Mednarodnem združenju podatkovnih prostorov (angl. IDSA - International Data Spaces Association). Ta povezuje širši gospodarski ekosistem in spodbuja sprejetje enotne arhitekture z metodami in orodji za varno deljenje podatkovnih baz v kompleksnem medsektorskem mednarodnem podatkovnem okolju.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj