Prispevki za socialo za študentski s.p. - februar 2013

Prispevki za socialo za študentski s.p. - februar 2013

12. 03. 2013

Objavljeno: Zavod mladi podjetnik, 6. 3. 2013, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Maja Borštnik

Po zadnjih informacijah študentskega s.p. s 1. 1. 2013 ni več mogoče odpreti. Zavarovalna podlaga za določanje višine prispevkov je tako od začetka leta enaka kot pri navadnem s.p. in trenutno znaša 299,35 evrov mesečno!

Aktualno višino prispevkov za socialno varnost za samozaposlene, ki odslej velja tudi za študente, ki nameravajo ustanoviti s.p., lahko najdete tukaj.

Prispevke je potrebno plačati do 15. dne v mesecu za pretekli mesec.

Višina prispevkov za tiste, ki imajo študentski s.p. že od prej

In kako je s tistimi, ki imajo odprt študentski s.p. že od prej? V tem primeru lahko mladi podjetniki ugodnost nižjega plačevanja prispevkov ohranijo še do konca tega študijskega leta. To je točneje odvisno od njihovega statusa:

  • dijaki morajo najkasneje do 1. 9. 2013, to je prvi dan, ko nimajo več statusa, svojo zavarovalno podlago iz 104 spremeniti v 005 (samozaposlitev - polni s.p.).
  • študenti morajo svojo zavarovalno podlago iz 104 v 005 spremeniti najkasneje do 1. 10. 2013, torej do prvega dne, ko nimajo več statusa.

Pavšalni mesečni prispevki za socialno varnost za popoldanski s.p., torej za študente, upokojence in tiste, ki so zaposleni za manj kot 40 ur tedensko, znašajo:

Vrsta prispevka

Znesek (v evrih)

Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

32,14

Zdravstveno zavarovanje

100,62

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje

28,50**

Skupaj

160,63

*Podatek se spreminja vsak mesec, saj je vezan na minimalno plačo (mesečni prispevki za samozaposlene - glej postavko "skupaj prispevki za ZZZS"). Odvisen je tudi od davčne osnove, ki jo posameznik doseže v preteklem letu.

**Podatek velja za eno izmed zavarovalnic, gre za znesek brez popustov.

Ne prezrite novičke: Študentskega s.p. ni več mogoče ustanoviti

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj